1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Exxon Mobile chce převést podíl v projektu Sachalin 1 na nejmenovanou stranu

exxon mobileNew York - Americký ropný gigant Exxon Mobile se chystá převést svůj 30procentní podíl v ruském projektu na těžbu ropy a zemního plynu Sachalin 1 na "jinou stranu". S odvoláním na podání pro americkou Komisi pro cenné papíry (SEC) o tom dnes informovala agentura Reuters. Exxon v dokumentu tuto druhou stranu nejmenoval.

Americká firma těžbu ropy a plynu na Sachalinu 1 na ruském Dálném východě provozovala. V roce 2021 projekt produkoval 220.000 barelů ropy a plynu denně.

Nejmenovaný vysoce postavený ruský poslanec 8. července uvedl, že kontrolu nad projektem Sachalin 1 převezme Moskva. Vedle Exxonu a ruského koncernu Rosněfť jsou v ní partnery indická společnost ONGC Videsh a japonské konsorcium Sodeco. Jeho produkce se po západních sankcích na ruský obchod po invazi Moskvy na Ukrajinu snížila na pouhých 10.000 barelů denně.

Exxon už dříve letos zaúčtoval snížení hodnoty v hodnotě 4,6 miliardy dolarů (111,5 miliardy Kč) kvůli odchodu z tohoto projektu, který byl jeho největší investicí v Rusku.

Přesun aktiv do Rosněfti by následoval cestu, kterou se vydali ostatní, napsal Reuters. Francouzská společnost TotalEnergies například převedla podíl v ruském ropném poli Charjaga na ruského státního producenta Zarubežněfť.

Na začátku července podepsal ruský prezident Vladimir Putin dekret, který převádí práva k rozsáhlému plynárenskému a ropnému projektu Sachalin 2 na nově vytvořenou ruskou společnost. Tento krok může z projektu vytlačit zahraniční investory, tedy britsko-nizozemskou společnost Shell a japonské firmy Mitsui a Mitsubishi. Putinův krok umocnil obavy zahraničních podniků působících v Rusku z případných znárodnění.

Shell podle zdrojů Reuters už předtím jednal kvůli invazi Moskvy na Ukrajinu o prodeji svého podílu s konsorciem indických energetických firem, včetně ONGC Videsh a Gail.

09.08.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...