1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Firmy podepsaly smlouvu otevírající cestu ázerbájdžánskému plynu

Hands ShakingBaku/Oslo - Konsorcium budující obří pole zemního plynu Šach Deniz v Kaspickém moři podepsalo dokument o investici, který otevírá cestu k dodávkám plynu do Evropy. Projekt má stát zhruba 28 miliard dolarů (562 miliard Kč).

Konečné rozhodnutí o investici v ázerbájdžánské metropoli Baku podepsali akcionáři konsorcia, které tvoří britský BP, místní společnost Socar, norský Statoil, francouzský Total a ruský Lukoil. Kromě rozhodnutí ohledně Šach Deniz dokumenty zahrnují i projekty na výstavbu plynovodů Transanatolian Pipeline (TANAP) a Trans-Adriatic Pipeline (TAP) napříč Řeckem, Albánií a Itálií. Celkově projekty vyjdou na 35 miliard dolarů, řekl podle agentury Reuters ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev. Smlouva podle něj "změní energetickou mapu Evropy", poznamenal také podle agentury AFP.

Evropa se již nějakou dobu snaží snížit svou závislost na ruském plynu. Předseda Evropské komise José Barroso v prohlášení uvedl, že jde o "zásadní etapu" ve strategii Bruselu rozložit své zdroje dodávek plynu.

Šach Deniz by měl zhruba od roku 2019 začít dodávat 16 miliard kubíků plynu ročně. Z toho deset miliard půjde do Evropy a šest zůstane v Turecku.

Norský Statoil zároveň nečekaně oznámil, že se rozhodl snížit svůj podíl v projektu z dosavadních 25,5 procenta na 15,5 procenta a prodat část svého dílu svým partnerům BP a Socar za 1,45 miliardy dolarů v hotovosti.

20.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...