1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Gazprom letos čeká propad hrubého provozního zisku o téměř 40 procent

Gazprom gas tankMoskva - Ruský plynárenský gigant Gazprom předpokládá, že jeho hrubý provozní zisk (EBITDA) vykáže za letošní rok propad o téměř 40 procent na zhruba 2,2 bilionu rublů (asi 544 miliard Kč). Oznámila to firma. V loňském roce EBITDA činil 3,6 bilionu rublů, napsala agentura Reuters.

 

Výsledky zahrnují aktivity firmy v plynárenství, ropném sektoru a výrobě elektřiny. Gazprom podobně jako další ruské podniky po loňském zahájení ruské invaze na Ukrajinu nezveřejňuje své výsledky v plném rozsahu, upozorňuje Reuters.

Rusko se kvůli útoku na Ukrajinu stalo terčem rozsáhlých sankcí ze strany Evropské unie, Spojených států i dalších západních zemí. Export Gazpromu sice těmto sankcím přímo nepodléhá, jeho objem loni nicméně klesl o téměř polovinu na 101 miliard metrů krychlových. Dodávky Gazpromu do Evropy se totiž prudce snížily v důsledku širších politických dopadů války na Ukrajině, píše Reuters.

Gazprom dnes rovněž uvedl, že jeho správní rada schválila investiční plán pro příští rok v hodnotě 1,57 bilionu rublů, který již v listopadu navrhlo vedení podniku. Ve srovnání s investičním plánem pro letošní rok je nový plán nižší o zhruba 20 procent.

22.12.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...