1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Gazprom začal těžit ropu na plošině, která byla terčem aktivistů

Gazprom buildingMoskva - Ruský energetický gigant Gazprom zahájil těžbu ropy na ropné plošině Prirazlomnaja v Barentsově moři, kde ruské ozbrojené komando na podzim kvůli protestu zadrželo třicetičlennou posádku lodi Greenpeace. Oznámila to firma.

Jde podle ní o vůbec první ruský projekt průzkumu příbřežních zdrojů v Arktidě, napsala agentura AFP.

"Stali jsme se pionýry rozvoje ruské Arktidy," uvedl podle Reuters generální ředitel státního Gazpromu Alexej Miller v prohlášení.

Projekt za původním časovým rozvrhem zaostává o deset let. Přitahuje zároveň pozornost ochránců přírody, podle kterých je těžební plošina stará tři desítky let a projekt je nebezpečný pro životní prostředí, napsala agentura Reuters.

Rusko je druhým největším vývozcem ropy na světě. Podle prezidenta Vladimira Putina mají naleziště v pobřežních oblasti ruské Arktidy pro zemi strategický význam.

Proti plánované těžbě ropy v Arktidě na podzim u plošiny Prirazlomnaja demonstrovali aktivisté mezinárodní ekologické organizace Greenpeace. Ruské úřady zadržely třicetičlennou posádku 19. září. Posledního ze zadržovaných aktivistů propustily v listopadu po zhruba dvou měsících ve vazbě.

Putin na čtvrteční pozorně sledované tiskové konferenci v Moskvě prohlásil, že Rusko přitvrdí svou ochranu před pokusy zabránit mu využívat arktický šelf. Reakce ruských úřadů na podzimní protestní akci by podle něj měla sloužit jako ponaučení.

28.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...