1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Gazpromu skončí monopol na vývoz zkapalněného plynu z Ruska

Gazprom buildingMoskva - Horní komora ruského parlamentu schválila zákon, který zruší monopol ruského plynárenského gigantu Gazprom na vývoz zkapalněného zemního plynu (LNG) po moři.

Zákon nyní musí podepsat ještě prezident Vladimir Putin, který ho inicioval, a v platnost by měl vstoupit příští rok. Rusko plánuje do roku 2020 zdvojnásobit vývoz LNG.

Zákon vstoupí v platnost o tři roky dříve, než spustí v zemi provoz první závod na produkci LNG.

Gazprom získal exkluzivní práva na vývoz zemního plynu v roce 2006. Gazpromu nadále zůstane monopol na vývoz zemního plynu plynovodem. V současnosti Gazprom vyváží tímto způsobem plyn jen do Evropy.

Změny zákona o vývozu LNG způsobila rostoucí konkurence na globálním trhu z Kataru, Austrálie a afrických zemí. Gazprom je pomalý ve vývoji vlastních projektů a nedokázal by zajistit zvýšení podílu Ruska na trhu se zemním plynem, uvádí se v dokumentu horní komory parlamentu.

Rusko má podle agentury Reuters nyní na globálním trhu LNG, kterému dominuje Katar, podíl asi 4,5 procenta. Do roku 2020 chce svůj podíl na trhu zdvojnásobit. Produkce by se pak měla pohybovat od 35 do 40 milionů tun. Ruský prezident Vladimir Putin již dříve uvedl, že LNG a užší vazby na Asii by měly být pro ruské firmy prioritou, protože poptávka po ropě a plynu v Evropě slábne.

28.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...