1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Írán prý zásadně nedodržuje kvótu vývozu ropy

oil-barrelsLondýn - Írán vyvážel v únoru 1,65 milionu barelů ropy denně, což je nejvíc za minulých 20 měsíců. Je to také vysoko nad dohodnutou kvótou, která neměla překročit milion barelů. Informoval o tom Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Výši limitu určuje dohoda z loňského listopadu šesti velmocí s Íránem o jeho jaderném programu.

Dohoda má půlroční platnost a kromě jiného umožňuje zmírnit některé protiíránské sankce. Podle této dohody nemá ropný export přesáhnout milion barelů denně.

Írán začal vývoz ale zvyšovat hned v listopadu, a to hlavně svým hlavním odběratelům, jimiž jsou Čína, Indie, Japonsko a Jižní Korea.

Velmoci nyní s Íránem jednají o trvalé dohodě, která může Teheránu přinést zrušení sankcí, ale jednou z podmínek je, že Írán nebude porušovat tu dočasnou s platností do června.

"Teď jde o to, zda budou (Íránci) nadále testovat sankce," řekl k navýšenému exportu šéf IEA Antoine Halff.

Ze skupiny asijských odběratelů všichni dovoz navýšili kromě Japonska, které naopak dovoz snížilo o 103.000 barelů denně.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jen Psakiová ke zprávě IEA řekla, že USA stále doufají, že íránský ropný export za dohodnutých šest měsíců v průměru nepřesáhne dohodnutou kvótu.

USA nyní řeší s Íránem diplomatický spor o nového velvyslance Teheránu při OSN. Írán nominoval jednoho z aktérů únosu Američanů na velvyslanectví USA v Teheránu v roce 1979. Obě komory amerického Kongresu hlasovaly proti tomu, aby USA Hamídu Abútálebovi vydaly víza potřebná pro vstup do newyorského sídla OSN. Rozhodnutí ještě mohl zvrátit Bílý dům, avšak jeho mluvčí Jay Carney dnes řekl, že USA oznámily OSN a Íránu, že "panu Abútálebovi víza neudělí".

Abútáleb tvrdí, že při únosu, který trval 444 dní a kvůli němuž USA s Íránem rozvázaly diplomatické styky, působil jenom jako tlumočník. Teherán ho označuje za jednoho ze svých nejzkušenějších diplomatů.

17.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...