1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Italský Saipem má vybudovat první fázi plynovodu South Stream

gas pipeline1Řím - Italská společnost Saipem si zajistila dohodu s ruským plynárenským monopolem Gazprom o prodloužení plynovodu South Stream přes Černé moře do jižní Evropy. Oznámily to podniky.

Mezi Ruskem a Evropou v současnosti roste napětí kvůli ukrajinské krizi, která vyvolává obavy o budoucnost dodávek ruského plynu. Gazprom dnes ale sdělil, že vývoz plynu do Evropy pokračuje jako obvykle.

Saipem, dceřiná firma italské ropné a plynárenské společnosti Eni, je podle agentury ANSA největším evropským dodavatelem služeb pro ropný průmysl. Kontrakt s Gazpromem se týká vybudování první etapy projektu potrubního vedení a má hodnotu dvě miliardy eur (54,8 miliardy Kč).

Gazprom rovněž podle agentury Reuters oznámil, že podepsal dohody o dodávkách potrubí pro druhou fázi South Streamu s japonskými společnosti Marubeni, Itochu a Sumitomo a s ruskými podniky OMK a Severstal.

South Stream má začít přepravovat ruský zemní plyn do Evropy od prosince 2015. Plynovod má vést pod hladinou Černého moře a dál přes Bulharsko, Srbsko, Maďarsko, Slovinsko a Rakousko až do severovýchodní Itálie. Další větve povedou do Chorvatska, Makedonie, Řecka a Turecka.

Ročně má plynovod přepravit asi 63 miliard metrů krychlových plynu, zhruba 15 procent ročních evropských potřeb plynu. Plné kapacity by měl dosáhnout v roce 2018. První fáze s roční kapacitou 15,75 miliardy metrů krychlových by měla být na dně Černého moře vybudována do třetího čtvrtletí příštího roku.

Ruští činitelé se údajně připravují na sankce, které by Evropa a Spojené státy mohly uvalit vůči Moskvě kvůli jejím aktivitám na Ukrajině. Státem provozovaný monopolní vývozce plynu Gazprom by podle ANSA mohl být terčem těchto restrikcí.

17.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...