1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Izrael obnovil dodávky paliva do pásma Gazy

electricity pylons1Gaza/Tel Aviv - Izrael znovu otevřel hraniční přechod Kerem Šalom a obnovuje dodávky paliva a pohonných hmot do palestinského pásma Gazy.

Přechod byl uzavřen od středy, což způsobilo v pásmu energetickou krizi, včetně sobotního zastavení jediné tamní elektrárny. Obnovení dodávek bylo oznámeno den před pondělním setkáním amerického prezidenta Baracka Obamy s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem v Bílém domě.

Bylo dohodnuto dodání 500.000 litrů pohonných hmot pro soukromý sektor, 160.000 tun plynu pro vaření pro domácnosti a 200.000 litrů nafty pro elektrárnu v pásmu Gazy, sdělil podle agentury DPA Koordinační úřad pro izraelské aktivity na palestinských územích při izraelském ministerstvu obrany. Podle nejmenovaného palestinského činitele, citovaného agenturou AFP, dodávky pro domácnosti a soukromý sektor už začaly. Palivo pro elektrárnu ale ještě nebylo dodáno kvůli neupřesněným "vnitropalestinským problémům".

Právě internímu konfliktu mezi vládou islamistického hnutí Hamas v Gaze a palestinskou samosprávou v Ramalláhu na západním břehu Jordánu připsal v sobotu nedostatek paliva v pásmu Gazy nejmenovaný izraelský činitel. Poukázal na skutečnost, že dodávky přes Kerem Šalom nešly jen o jeden den déle, protože tento přechod je vždy v pátek a v sobotu uzavřen.

Na energetické krizi v pásmu Gazy se výrazně podepsalo svržení egyptského islamistického prezidenta Muhammada Mursího loni počátkem léta. Egyptská armáda poté zničila stovky pašeráckých tunelů z Egypta do pásma Gazy, jimiž ještě v červnu proudilo Palestincům v pásmu kolem jednoho milionu litrů paliva a pohonných hmot denně. Koncem roku 2013 tento zdroj podle odhadů OSN vyschl na méně než 20.000 litrů týdně.

Palivo se tak nyní do pásma dostává jen v malém objemu z Izraele a v pásmu je ho výrazný nedostatek.

18.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...