1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Jablonecká energetická vybírá dodavatele solárních elektráren, má pět nabídek

solar panelJablonec nad Nisou - Jablonecká energetická vybírá dodavatele pro výstavbu solárních elektráren na střechách budov města Jablonce nad Nisou a jeho organizací. Ve veřejné soutěži dostala městská společnost pět nabídek. Práce na projektu, který může podle odhadů přijít bez DPH až na 150 milionů korun, plánuje zahájit do podzimu.

Na dotaz ČTK to řekl ředitel Jablonecké energetické Boris Pospíšil. Součástí zakázky je podle něj i opce na rozšíření soustavy za dalších 40 milionů korun bez DPH.

Střechy 65 budov plánuje Jablonecká energetická osadit solárními panely o celkovém instalovaném výkonu přes 3,647 megawattu (MW), součástí zakázky je kromě jiného také bateriové úložiště s kapacitou 3,6 megawatthodiny (MWh), počítá se také s akumulací přebytečné energie do teplé vody. "Teď bude probíhat hodnocení splnění kvalifikačních předpokladů. Ti, co splní kvalifikační předpoklady, pak postoupí do další fáze jednacího řízení. Dostanou kompletní aktuální dokumentaci pro zpracování finální nabídky včetně cen," doplnil Pospíšil.

Solární panely by měly být na budovách základních a mateřských škol, plaveckém bazénu, na městské hale, výstavním pavilonu a budově Eurocentra, ale také na budovách Technických služeb Jablonec nebo na plynových kotelnách Jablonecké energetické. Zhruba polovinu nákladů projektu by měla pokrýt dotace ze Státního fondu životního prostředí (SFŽP), zbytek zaplatí energetická společnost ze svých zdrojů. "Rádi bychom práce zahájili nejpozději v září," řekl Pospíšil. Hotovo musí být nejpozději v květnu 2028.

Jablonecká energetická (dříve Jablonecká teplárenská a realitní) je od července 2013 ve stoprocentním vlastnictví města, zajišťuje dodávky tepla a teplé vody pro 4000 jabloneckých domácností a také pro desítky organizací, škol a průmyslových podniků. Firma bude po dokončení systém solárních elektráren provozovat a zajišťovat dodávky elektřiny a také akumulaci energie. "Položíme tak základ pro komunitní energetiku v Jablonci nad Nisou," dodal Pospíšil. Jedním z klíčových požadavků zakázky je podle něj možnost budoucího rozšíření na více než 400 odběrných míst.

05.02.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...