1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Kvůli suchu omezují výrobu vodní elektrárny v Ústeckém kraji

water energyÚstí nad Labem - Na všech malých vodních elektrárnách Povodí Ohře je kvůli suchu omezena výroba. Méně elektřiny vyrábí také vodní elektrárna Střekov v Ústí nad Labem.

Pokud bude vývoj počasí pokračovat v současném trendu, budou mít špatnou sezonu v Ústeckém kraji vodáci. ČTK o situaci na vodních elektrárnách informovala severočeská mluvčí ČEZ Soňa Holingerová a Jan Svejkovský z Povodí Ohře.

Vodní elektrárna Střekov v Ústí nad Labem, která je součástí Masarykových zdymadel, má instalovaný výkon 19,5 megawattu. "Při ideálním průtoku, jenž je 300 metrů krychlových za sekundu, vyrábí Střekov 16 megawatt. V současnosti je průtok 117 metrů krychlových za sekundu a výroba klesla na 7,6 megawattu," uvedla Holingerová.

Úplné odstavení provozu kvůli suchu podle Holingerové nehrozí. "Odstavuje se při výrobě na hranici jednoho megawattu, a to by snad muselo Labe vyschnout," poznamenala. Loni elektrárna nevyráběla 28 dní, a to kvůli červnovým povodním. Celkově vyrobila za loňský rok 95,182.773 kilowatthodin elektřiny, čímž by mohla celoročně zásobovat téměř 50.000 domácností.

Podprůměrný je objem vody protékající toky v Povodí Ohře. "V současné době je na všech malých vodních elektrárnách výroba omezena," řekl ČTK mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský. Tržby za elektrickou energii z vodních elektráren dosahují asi 25 procent z ročního příjmu Povodí Ohře. "Výroba elektrické energie na malých vodních elektrárnách u našich vodních děl nebývá hlavním účelem," zdůraznil Svejkovský.

Objem vody v tocích výrazně ovlivňuje srážková činnost. Pokud budou srážky nadále výrazně podprůměrné, bude mít vývoj průtoků mírně klesající trend. "A s tím bude souviset i slabá sezóna pro vodáky. Ale na druhou stranu výrazné srážky mohou vývoj hydrologie obrátit. A to nikdo nedokáže v tuto chvíli předpovědět," poznamenal Svejkovský.

14.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...