1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Liberec nakoupí energie na příští rok dřív než loni, chce využít nízkých cen

electicity pylon 2Liberec - Liberec nakoupí elektřinu a plyn na celý příští rok prostřednictvím Českomoravské komoditní burzy Kladno zhruba o dva měsíce dříve než loni. Podle náměstka primátora Adama Lenerta (ANO) chce město využít současných nízkých nákupních cen energií.

 

"Jsou výrazně nižší než v loňském roce. Zároveň ale víme, že celosvětová situace je velice napjatá a burza reaguje na každý konflikt výkyvem, a proto chceme využít současné stabilní situace a zajistit příznivé ceny pro rok 2025 tak, aby město oproti letošnímu roku opět ušetřilo za energie," řekl náměstek novinářům.

 

Liberec pro letošní rok přes burzu nakoupil elektřinu pro maloodběr za 3509 korun bez DPH za megawatthodinu a pro velkoodběr za 3728 korun. U plynu má stejnou cenu pro maloodběr i velkoodběr, a to 1493 korun bez DPH za megawatthodinu. Náměstek míní, že pro příští rok by mohly být ceny až o polovinu nižší.

 

Radnice chce jít při nákupu energií cestou postupné fixace. "Abychom eliminovali riziko nákupu v jeden den, kdy by ta cena mohla vyskočit. Takhle si to rozložíme do čtyřech fixačních pásem a díky tomu bychom měli mít zprůměrovanou cenu, která bude nízká. Pokud stihneme ještě v dubnu realizovat první (fixační pásmo), tak je předpoklad, že by cena byla výrazně, skoro až o půlku nižší, než je v letošním roce," dodal Lenert. Už dříve odhadl, že radnice letos zaplatí za energie 300 až 320 milionů korun.

 

Liberec bude energie nakupovat na komoditní burze opět společně s dalšími městy a obcemi v regionu. Celkem půjde zhruba o 16.000 megawatthodin elektřiny a přes 18.300 megawatthodin zemního plynu, z toho 80 procent je spotřeba libereckého magistrátu a jeho organizací včetně dopravního podniku a technických služeb.

15.03.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...