1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Luhačovice nesouhlasí se stavbou vedení vysokého napětí ze Slušovic do Slavičína

electricity pylons1Luhačovice - Město Luhačovice nesouhlasí s plánovanou výstavbou vedení velmi vysokého napětí 110 kV ze Slušovic do Slavičína na Zlínsku. Projekt je plánovaný od 90. let, narazil však na odpor obcí a iniciativ. Důvodem výstavby je zabezpečení bezproblémového zásobování elektrickou energií oblasti u Slavičína.

Podle kritiků by projekt výrazně ovlivnil vzhled krajiny. K obcím, které nesouhlasí s navrženou podobou nadzemního vedení a požadují přepracování trasy s ohledem na ochranu krajiny, se připojily i Luhačovice, sdělila dnes ČTK mluvčí luhačovické radnice Hana Srncová. Již dříve na to upozornil Český rozhlas Zlín.

Podle starosty Luhačovic Mariana Ležáka (nez.) by nové elektrické vedení mohlo mít dopad především na cestovní ruch spojený s lázeňstvím i na kvalitu bydlení pro občany Řetechova. "Nepopíráme potřebu elektrické energie, ale je nutné najít řešení, které je ohleduplné k místnímu prostředí a respektuje dědictví ceněného krajinného rázu, jenž je po generace předáváno. Je potřeba ctít pravidla, která fungují i v jiných zemích, například v Německu nebo v Norsku, a netlačit své levné provedení bez ohledu na to, že dojde tímto zásahem k poničení lázeňské krajiny, která je ohodnocena vysokým stupněm rekreačního potenciálu nad úrovní celé ČR," uvedl Ležák.

Společnost EG.D chce postavit stožáry vysokého napětí mezi Slušovicemi a Slavičínem, jde o úsek dlouhý 29 a půl kilometru. Trasa protíná Vizovické vrchy, Chráněnou krajinnou oblast Bílé Karpaty nebo Luhačovické Zálesí, také poutní místo Provodov – Malenisko. Podle společnosti je hlavním důvodem projektu bezpečnost a zajištění distribuce elektřiny. Pro výstavbu vedení vysokého napětí je podle rozhlasu i Energetická agentura Zlínského kraje. Energetici již trasu dříve mírně přepracovali. Vedení elektřiny pod zemí, jak vyžadovali kritici, podle energetiků není v otevřené krajině technicky možné také kvůli členitosti území, musely by také vzniknout přechodové objekty. Kabelové vedení se podle energetiků využívá v kratších délkách v městských aglomeracích.

Společnost již odevzdala vypracovanou dokumentaci potřebnou k vyhodnocení vlivů projektu na životní prostředí. Zlínský kraj si nechává zpracovat oponentní posudek.

21.06.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...