1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Maďarský MOL podal žádost o arbitráž vůči Chorvatsku

MOL-logoBudapešť - Maďarská ropná a plynárenská skupina MOL podala žádost o rozhodčí řízení proti chorvatské vládě kvůli porušení některých závazků v souvislosti s investicí MOL v Chorvatsku. MOL vlastní podíl 49 procent v chorvatské ropné firmě INA.

Druhým velkým akcionářem firmy INA je vláda. MOL již delší dobu vede spor s vládou kvůli právu na řízení firmy. Obě strany jednají od poloviny září, zatím se však stále nedohodly na budoucnosti firmy INA.

MOL upřesnil, že podal žádost o arbitráž u Mezinárodního centra pro řešení investičních sporů (ICSID). Dodal však, že je otevřený dalším jednáním, která by spor vyšetřila, napsala agentura Reuters.

MOL koupil podíl v INA v roce 2009. Chorvatská vláda vlastní ve firmě podíl 44,84 procenta a tvrdí, že MOL při prodeji podílu získal nad chorvatskou firmou příliš velký vliv. INA je jednou z největších chorvatských firem a jedním z největších zaměstnavatelů v zemi.

Chorvatsko na počátku října vydalo mezinárodní zatykač na šéfa MOL Zsolta Hernadiho kvůli podezření z uplácení. Někdejšímu chorvatskému premiérovi Ivu Sanaderovi údajně poskytl miliony eur za převzetí kontroly nad společností INA. MOL veškerá obvinění popírá.

28.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...