1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Městys Brozany nad Ohří už tři roky provozuje vodní elektrárnu

water energyBrozany nad Ohří - Zhruba čtvrt milionu korun ročně přináší Brozanům nad Ohří na Litoměřicku prodej energie vyrobené v malé vodní elektráně, kterou městys už tři roky provozuje. ČTK to řekl starosta Brozan Václav Bešta (za SNK ED).

Možnost odkoupit elektrárnu se městysi naskytla v roce 2010, kdy ji dosavadní majitel, Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), již nechtěl provozovat. "Dozvěděli jsme se, že je zařízení na prodej. Viděli jsme v tom dobrou investici, navíc by byla škoda nechat takové dílo zahálet," uvedl starosta. Technologii z roku 1996 od státu Brozany odkoupily za 375.000 korun, dalších 750.000 korun postupně investovaly do rekonstrukce elektrárny.

"Staré generátory jsme nahradili novými, turbíny, z nichž jedna nefungovala, prošly generální opravou a byla zmodernizována řídící jednotka elektrárny," uvedl Petr Klimeš, ředitel společnosti Služby Brozany s.r.o., jejímž stoprocentním vlastníkem je městys Brozany a která elektrárnu provozuje. Zatím poslední větší opravu museli pracovníci udělat loni v září, kdy se přetrhl řetěz pohybující lištou na čištění česel.

Díky modernizaci zařízení získalo status zrekonstruované malé vodní elektrárny, takže dosáhne na výhodnější výkupní ceny energie. Jako obnovitelný zdroj navíc má nárok na zelený bonus. Dvojice turbín dosáhne maximálního výkonu 38 kWh a ročně vyrobí kolem 150.000 kWh elektrické energie, která jde přímo do sítě.

Množství vygenerované energie závisí na přírodních podmínkách, hlavně na stavu vody v mlýnském náhonu ze 16. století, na kterém elektrárna stojí. Letos si provozovatelé podmínky zatím pochvalují, od začátku roku elektrárna vyrobila již 83.000 kWh. "Na podzim, kdy je voda znečištěna listím a dalšími nečistotami, ale musíme elektrárnu často úplně odpojit z provozu," řekl Klimeš.

Průměrné roční tržby se pohybují kolem 420.000 korun. Náklady včetně nájmu ČHMÚ, který je vlastníkem budovy sloužící dnes jako jeho archiv, ale už od 16. století fungující jako mlýn, jsou přibližně 160.000 korun. Provozovateli malé vodní elektrárny, společnosti Služby Brozany, tak ročně přináší zisk před zdaněním zhruba čtvrt milionu korun. "Pro nás to je významný příjem potvrzující správnost rozhodnutí elektrárnu koupit," dodal Bešta.

04.06.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...