1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Moldavsko po tříměsíční přestávce obnovilo nákupy plynu od ruského Gazpromu

gas pipeline1Kišiněv - Moldavsko zhruba po tříměsíční přestávce obnovilo nákupy plynu od ruské společnosti Gazprom. Informoval o tom šéf moldavské státní plynárenské společnosti Moldovagaz Vadim Ceban.

 

"Letos v březnu Gazprom na základě současné smlouvy dodává Moldavsku zemní plyn v objemu 176,7 milionu metrů krychlových měsíčně, tedy 5,7 milionu metrů krychlových denně," oznámil Ceban. Gazprom od prosince dodával plyn pouze do moldavského separatistického regionu Podněstří, uvedla agentura Reuters.

Moldavsko, kde žije asi 2,6 milionu obyvatel, je vklíněno mezi Ukrajinu a Rumunsko. Od začátku války na Ukrajině se dostalo pod enormní tlak zesílený obavami, že by Rusko mohlo rozšířit invazi i na moldavské území, aby k Moskvou ovládaným územím připojilo region Podněstří.

Situace kolem dodávek plynu je jedním ze zdrojů napětí mezi Moldavskem a Ruskem. Moldavsko bylo donedávna téměř zcela závislé na dodávkách plynu od Gazpromu.

Cerban uvedl, že za rozhodnutím obnovit nákupy plynu od Gazpromu stojí skutečnost, že ceny Gazpromu jsou nyní téměř stejné jako ceny, za které plyn dodává moldavská firma Energocom.

23.03.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...