1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Morgan Stanley prodává Rosněfti svou jednotku pro obchod s ropou

Rosneft-logo1Londýn/Moskva - Americká banka Morgan Stanley prodává ruskému ropnému gigantu Rosněfť svou jednotku pro obchodování s ropou.

Stává se tak podle agentury Reuters další společností na Wall Street, která se zbavuje velké části svých aktivit v oblasti komodit. O podmínkách transakce banka v dnešním prohlášení neinformovala, napsala agentura Bloomberg.

V obchodu jde o ropu za více než miliardu dolarů, více než 100 obchodníků a dalších specialistů na dodávky suroviny a podíl 49 procent, který má banka ve společnosti Heidmar, která je jedním z největších světových provozovatelů tankerů. Transakce naopak nebude zahrnovat ropné nádrže Morgan Stanley, ropovody a petrolejářskou firmu TransMontaigne.

Obchod ještě musí schválit regulátoři v USA, v Evropské unii a další úřady, sdělila banka v prohlášení. Dokončit ho chce v druhém pololetí příštího roku.

Morgan Stanley se potýká s rostoucím tlakem regulátorů kvůli přísnějším požadavkům na výši svého kapitálu a byznysu s fyzickými komoditami se snažila zbavit déle než rok. Pro největší ruskou ropnou společnost Rosněfť, v jehož čele stojí vlivný spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina Igor Sečin a kde má stát podíl skoro 70 procent, jde naopak o smělý krok na americký trh, napsal Reuters.

Rosněfť se po převzetí menšího rivala TNK-BP letos stala podle objemu těžby největší veřejně obchodovanou ropnou společností na světě.

28.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...