1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Moskva plánuje dodávky ropy ze středního Ruska na Dálný východ

russia-flagMoskva - Ruská vláda nařídila provozovateli ropovodů Transněfť, aby vybudoval infrastrukturu pro přepravu ropy ze středního Ruska na Dálný východ. Tento krok by v budoucnosti mohl vést k omezení dodávek do Evropy.

Rusko v poslední době pracuje na zvyšování dodávek ropy do Číny a dalších asijských zemí, zatímco Evropská unie se snaží snížit svou závislost na ruské ropě a zemním plynu. Snahy EU v tomto ohledu zesílily v důsledku ukrajinské krize.

Společnost Transněfť uvedla, že již pracuje na spojení ropných polí na Uralu a v Povolží s ropovodem ESPO, který přepravuje ropu z východní Sibiře k pobřeží Tichého oceánu. Dodala, že toto spojení by mělo být hotovo do roku 2020. Vládní nařízení rozšířit ropovod ESPO směrem na západ podle firmy přišlo již při únorových jednáních o jejím investičním programu.

Asijské země se na celkovém vývozu ropy z Ruska podílejí zhruba 16 procenty. Moskva plánuje do roku 2035 tento podíl zdvojnásobit, její plány však komplikuje nedostatečná kapacita ropovodů. Rusko proto hodlá do roku 2020 zvýšit přepravní kapacitu ropovodu ESPO na 1,6 milionu barelů denně ze současného milionu barelů denně, píše Reuters.

17.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...