1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Naftogaz prý splatil část dluhu za dodávky ruského plynu

gas fire bigKyjev - Ukrajinský státní energetický podnik Naftogaz splatil ruské společnosti Gazprom 1,28 miliardy dolarů (25,5 miliardy korun) z dluhu za loňské dodávky plynu. Agentuře Reuters to řekl zdroj z ukrajinské vlády.

Dodal však, že Naftogaz stále dluží Gazpromu za loňský rok a letošní leden 1,66 miliardy dolarů.

"Naftogaz tento zbytek splatí v blízké budoucnosti," uvedl zdroj. Začátkem měsíce Naftogaz varoval, že možná nebude schopen zaplatit za dodávky ruského plynu včas. Moskva poté vyjádřila znepokojení ohledně růstu ukrajinských dluhů za dodávky ruského plynu. Dodala však, že to nepovažuje za důvod ke změně současné smlouvy.

Ruský prezident Vladimir Putin se na konci loňského roku dohodl s ukrajinským protějškem Viktorem Janukovyčem na snížení ceny ruského zemního plynu pro Ukrajinu o třetinu a na půjčce 15 miliard dolarů pro Kyjev. Tato dohoda následovala poté, co ukrajinská vláda odstoupila od podpisu asociační dohody s Evropskou unií.

Rusko-ukrajinské vztahy týkající se dodávek plynu jsou důležité i pro Evropu, která dovozem ruského plynu pokrývá zhruba čtvrtinu své poptávky po této strategické surovině. Střety mezi Kyjevem a Moskvou způsobily vážné narušení dodávek plynu z Ruska přes Ukrajinu do Evropy v letech 2006 a 2009. Členské země EU Bulharsko a Slovensko kvůli tomu zůstaly v době hluboké krize bez plynu.

19.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...