1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Naftogaz výrazněji zvýšil dovoz plynu z ruského Gazpromu

gas pipeline1Kyjev - Ukrajinská státní společnost Naftogaz v minulých dnech velkou měrou zvýšila dovoz plynu z ruského plynárenského gigantu Gazprom. Podle agentury Reuters to sdělily dva ruské zdroje z odvětví.

Společnost Ukrtransgaz, která má monopol na tranzit plynu na Ukrajině, mezitím po víkendovém vyostření ukrajinské krize podle Reuters uvedla, že Ukrajina přepravuje ruský plyn do evropských zemí jako normálně.

Ukrajinský Naftogaz podle vyjádření ruských zdrojů Reuters minulý týden ve středu dovezl 27,6 milionu kubických metrů plynu. Ve čtvrtek údajně dovoz zvýšil na 45,8 milionu kubických metrů a v pátek na 60 milionů kubických metrů. V sobotu 1. března údajně od Gazpromu odebral 44,5 milionu kubických metrů.

Reuters minulý týden v úterý s odvoláním na své zdroje v energetickém průmyslu uvedla, že Naftogaz radikálně snižuje odběr ruského plynu z původních 147 milionů kubických metrů denně na zhruba pětinu. O možných důvodech tohoto kroku tatáž agentura neinformovala. Gazprom tehdy ujistil, že dodávky plynu do Evropy nejsou ohroženy.

Většina Krymu je od víkendu pod kontrolou ruských vojáků, kteří v noci na dnešek obsadili několik dalších vojenských objektů a správních budov na poloostrově. Kyjev v neděli obvinil Moskvu z vyhlášení války.

Rusko-ukrajinské vztahy týkající se dodávek plynu jsou důležité pro Evropu, která dovozem ruského plynu pokrývá zhruba čtvrtinu své poptávky po této strategické surovině. Střety mezi Kyjevem a Moskvou způsobily vážné narušení dodávek plynu z Ruska přes Ukrajinu do Evropy v letech 2006 a 2009.

04.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...