1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Nedostatek plynu v Německu je čím dál méně pravděpodobný

german flag1Berlín - Nedostatek plynu v Německu je tuto zimu čím dál méně pravděpodobný. Uvedl to spolkový síťový regulátor Bundesnetzagentur. Dodal nicméně, že zůstává důležité plynem šetřit a že podniky i domácnosti musejí nadále počítat s výrazně vyššími cenami plynu.

Německé zásobníky plynu jsou nyní podle úřadu plné téměř z 91 procent. "Celkově úřad hodnotí situaci jako méně napjatou než na začátku zimy. Nedostatek plynu je tuto zimu čím dál více nepravděpodobný. Zhoršení situace ale stále nelze vyloučit," uvedl úřad.

Spotřeba plynu v Německu byla podle úřadu v posledním týdnu loňského roku o 30 procent nižší ve srovnání s průměrem z předchozích čtyř let. Úřad nicméně upozornil, že teploty byly téměř o čtyři stupně vyšší.

"Velkoobchodní ceny plynu v poslední době klesly, stále však zůstávají na relativně vysoké úrovni," uvedl rovněž úřad. "Podniky i soukromí spotřebitelé musejí nadále počítat s výrazně vyšší cenovou úrovní," dodal.

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh tento týden poprvé od roku 2021 klesla pod 65 eur (necelých 1600 Kč) za megawatthodinu (MWh). V srpnu se kvůli omezování dodávek z Ruska vyšplhala až do blízkosti 350 eur za MWh, zatímco začátkem roku 2021 se pohybovala pod 20 eury za MWh.

11.01.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...