1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Německo musí změnit energetiku, jinak ztratí globální trh

german flag1Frankfurt - Německá politika prudkého rozvoje obnovitelných zdrojů by se měla zásadně změnit, jinak bude německý průmysl kvůli drahé energii dál ztrácet podíl na globálním trhu.

Uvedla to v analýze německé energetické politiky globální konzultační skupina IHS. Výsledky současné strategie se už zcela vzdálily od původního cíle zajišťovat dostupnou energii při snižování emisí skleníkových plynů, konstatovala IHS.

Překotná a velkoryse podporovaná expanze drahých obnovitelných zdrojů spolu se zbrklým ústupem od jaderné energie vedly ke zvyšování energetických nákladů pro spotřebitele a průmysl. To ohrožuje německou mezinárodní konkurenceschopnost a týká se to zejména vývozu, motoru celé ekonomiky, uvedla IHS.

Podle výpočtů IHS by německý export mohl být bez nákladů na zelenou energii loni vyšší o 15 miliard eur (410 miliard Kč) a od roku 2008 už kvůli tomu ztratil 52 miliard eur. Zvláště těžce byly postiženy menší firmy, které na rozdíl od velkých musí plně nést tyto náklady.

"Současná cesta Německa ke stále nákladnější energii vede k tomu, že země bude stále méně schopna konkurovat," uvedl podle agentury Reuters přední expert IHS na energetiku Daniel Yergin. Studie poukazuje na to, že německé ceny elektřiny pro průmyslové odběratele vzrostly od roku 2007 o zhruba 60 procent, zatímco ceny v USA a Číně se zvýšily o méně než deset procent.

Silná podpora "zelené" energii spolu s úprkem od jádra vedly Německo k větší závislosti na levném uhlí na úkor dražšího, ale mnohem čistšího plynu. To je ale, jak konstatuje IHS, pravý opak toho, čeho chtěla dosáhnout takzvaná Energiewende, jak Němci říkají své energetické transformaci. Německé emise oxidu uhličitého tak loni vzrostly, třebaže spotřebitele stála podpora obnovitelných zdrojů jen za minulý rok přes 20 miliard eur.

Německo by se podle IHS mělo zaměřit na větší využívání plynu a rozvoj jeho domácí těžby, včetně využití břidlicového plynu. Na poli obnovitelných zdrojů by mělo rozvíjet technologicky vyspělá zařízení, aby jejich cena klesala. Omezit by mělo naopak příliš nákladnou výstavbu větrných elektráren na moři.

Expertní komise pro vývoj a inovace, kterou jmenuje Spolkový sněm, ve středu vládě doporučila, aby namísto plánované reformy podpory obnovitelných zdrojů energie celý tento systém zrušila, protože je od základů vadný. Německý ministr hospodářství a energetiky Sigmar Gabriel nyní dokončuje změny zákona o obnovitelných zdrojích a jeho návrh má předložit vládě v dubnu. Gabriel ale plánuje jen dál snížit subvence, a navíc hodlá omezit výjimky a slevy pro průmyslové firmy v placení zelené přirážky k elektřině. Proti tomu už důrazně protestuje německý průmysl.

28.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...