1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Nový Jičín letos nechá vyměnit více než 500 svítidel za modernější a úspornější

bulb 1Nový Jičín - Nový Jičín letos nechá vyměnit více než 500 zastaralých svítidel veřejného osvětlení za modernější a úspornější. Úpravy se budou týkat například ulic Beskydské či Budovatelů. Novojičínská radnice o tom informovala ve svém zpravodaji.

 

Místostarosta Václav Dobrozemský (ODS) už dříve uvedl, že výměna veřejného osvětlení bude letos Nový Jičín stát zhruba sedm milionů korun. "V rámci dotační výzvy Národního plánu obnovy bude maximální možná výše dotace činit asi 5,5 milionu korun," uvedl Pavel Hurta z novojičínského odboru rozvoje a investic.

S úsporami spotřeby energie a snižování energetické náročnosti město začalo v roce 2017. "Veřejné osvětlení města představuje asi 3200 světelných míst. Letos proběhne výměna dalších 519 kusů zastaralých svítidel, 12 kusů rozvaděčů a výměna několika sloupů v částech města, kde jsou dosud instalovány starší typy svítidel, například na ulicích Beskydská, Za Humny, Císařská, Dlouhá, Budovatelů, Vančurova a Jubilejní," uvedl Hurta.

V letech 2018-2023 už město nechalo vyměnit 1283 starších svítidel za LED svítidla. Nechalo vyměnit i sloupy a k rekonstruovat rozvaděče. Průměrná spotřeba elektrické energie se snížila o 58 procent.

"Město Nový Jičín je vlastníkem rozsáhlého majetku a je povinno pečovat o jeho zachování a rozvoj," uvedl Dobrozemský.

19.02.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...