1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Nový plán japonské vlády počítá s jadernou energií

nuclear logoTokio - Japonská vláda schválila nový energetický plán, který počítá s využíváním jaderných elektráren.

Kabinet tak změnil rozhodnutí předchozí vlády přijaté po havárii v atomové elektrárně Fukušima, podle nějž mělo Japonsko postupně od jaderné energetiky upouštět.

Na základě nového programu vláda začne znovu uvádět do provozu některé reaktory. Všechny reaktory japonských jaderných elektráren byly po jaderné katastrofě, kterou vyvolalo v březnu 2011 silné zemětřesení následované přívalovou vlnou cunami, odstaveny k bezpečnostní kontrole.

"Naším cílem je realistický, pragmatický a dobře vyvážený systém dodávek energie," řekl novinářům japonský ministr obchodu a průmyslu Tošimicu Motegi.

Podle agentury Kjódó vláda reaktivuje postupně jaderné elektrárny, které splnily přísná regulační měřítka, zároveň ale bude pracovat na maximálním snížení závislosti země na jaderné energii. Plán slibuje také větší využívání energií z obnovitelných zdrojů.

Před havárií ve Fukušimě, odkud po roztavení jader tří reaktorů unikla do okolí radiace, pokrývaly jaderné elektrárny 30 procent energetických potřeb země.

Premiér Šinzó Abe, zvolený v prosinci 2012, několik měsíců přesvědčoval poslance, aby jeho stanovisko podpořili. Podle BBC lze očekávat, že krok jeho vlády se setká s negativními reakcemi veřejnosti.

17.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...