1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Opava musí kvůli investicím do fotovoltaických elektráren změnit územní plán

solarne panelyOpava - Opavský magistrát chce v budoucnu významně investovat do výstavby fotovoltaických elektráren. V nejbližších čtyřech letech to může být až 200 milionů korun. Musí ale nejdříve minimálně zčásti změnit územní plán města.

Ten současný je pro rozvoj tohoto typu obnovitelných zdrojů s ohledem na památkovou péči limitující. ČTK to řekl mluvčí radnice Roman Konečný.

Limitující pro instalaci fotovoltaických elektráren podle něj může být současný územní plán města z pohledu památkářů. Ti před lety regulaci do územního plánu prosadili.

"Kromě historického centra, kde je městská památková zóna, neumožňuje územní plán instalaci panelů i na urbanisticky a architektonicky zvlášť cenném území, což je například Kylešovký kopec, široké okolí ulice Na Rybníčku či okolí náměstí Svaté Hedviky. V rámci mapy města je to dost významná část. Vzhledem k tomu, že současné technologie už nemusí tolik hyzdit střechy, bude nutná změna této části územního plánu," uvedl městský architekt Petr Stanjura.

Radnice předpokládá, že vybudováním elektráren bude moct město každý rok ušetřit desítky milionů korun. Část peněz chce Opava na projekty použít z vlastních zdrojů, zbytek z dotačních titulů. "Fotovoltaika je cesta, kterou musíme jít, s tím, že by měla přinést významné energetické úspory pro město. Chceme tak zvýšit nezávislost na plynu a dalších fosilních zdrojích energie," uvedl náměstek opavského primátora Vladimír Schreier (ANO).

Pracovníci města vytipovali 47 objektů, na kterých by panely mohly být nainstalovány. Jde například o nový parkovací dům u železniční stanice, jehož střecha se využívá i k zachycování dešťové vody, některé školy mimo historické centrum či budovy v areálu Městského dopravního podniku Opava v Kylešovicích, technické služby nebo budovy magistrátu v Krnovské ulici.

"Obrovskou výhodou Opavy je trolejbusová doprava.Takže případné přetoky elektrické energie by mohly být využity například právě na provoz trolejbusů na základě připravovaného zákona o komunitní energetice. Smyslem je co nejvíce takto vyrobené energie primárně využít v rámci objektu a města," dodal Schreier.

Vedení města předpokládá, že jen za elektřinu radnice a městské organizace zaplatí v letošním roce 150 milionů korun. V roce 2021 to bylo o dvě třetiny méně, loni okolo 75 milionů korun. U plánovaných 200 milionů investic vedení města předpokládá, že polovinu pokryjí dotace právě na podporu výstavby alternativních zdrojů elektřiny.

06.03.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...