1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Ostravské vodárny letos investují do infrastruktury nejméně 468 milionů korun

water tap 2Ostrava - Společnost Ostravské vodárny a kanalizace (OVAK) chce letos investovat do vodohospodářské infrastruktury nejméně 468 milionů korun. V loňském roce firma investovala 450 milionů korun. ČTK to řekla mluvčí podniku Radka Vanková. OVAK dodávají vodu téměř 300.000 obyvatel Ostravy a okolí.

 

"Z toho 321 milionů korun bude uhrazeno prostřednictvím nájmu, zbylá část převážně formou oprav financovaných společností OVAK," uvedl statutární ředitel OVAK Petr Konečný. Společnost chce podle něj investovat navíc také téměř 59 milionů korun do provozního majetku.

 

"Investice se netýkají jen obnovy majetku, OVAK patří dlouhodobě mezi průkopníky v testování a využívání moderních vodárenských a kanalizačních technologií. Mnohé ojedinělé systémy a zařízení aplikoval v České republice jako první vůbec. Výsledkem je větší efektivita, kvalita a komfortnější služby pro zákazníky," uvedla Vanková. OVAK například mezi prvními v Česku zavedly ve spolupráci s francouzskou firmou Suez dálkový odečet vody pomocí takzvaných chytrých vodoměrů.

 

Mluvčí uvedla, že ztráty vody v síti OVAK za rok 2023 činily 1,4 milionu metrů krychlových, což bylo 8,61 procenta z vody realizované. Tato hodnota je výrazně pod průměrem v ČR, který podle mluvčí za rok 2022 činil 14,7 procenta.

 

Vlastníkem vodohospodářské infrastruktury je město Ostrava. Náměstek ostravského primátora Břetislav Riger (Ostravak) uvedl, že na letošek město schválilo investice za 850 milionů korun. Mezi největší akce, jež letos Ostrava zahájí, podle něj patří například rekonstrukce sedimentačních nádrží Úpravny vody Ostrava-Nová Ves, rekonstrukce studny S5 prameniště Nová Ves či rekonstrukce vodovodu a kanalizace v ulicích Obránců míru, Hornopolní nebo Nemocniční.

 

Nadpolovičním vlastníkem OVAK je francouzská společnost Suez Groupe. Druhým největším akcionářem je město Ostrava, kterému patří 40,6 procenta akcií. Vodovodní síť společnosti je dlouhá přes 1000 kilometrů a kanalizační více než 900 kilometrů, OVAK mají také 14 vodojemů.

01.03.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...