1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Otrokovice chtějí snížit náklady na energie fotovoltaickými panely

solar panelOtrokovice - Otrokovice na Zlínsku chtějí snížit náklady na energie fotovoltaickými panely. V listopadu je radnice nechala instalovat na střechu správní budovy městské obchodní společnosti TEHOS.

Instalovaná fotovoltaická elektrárna v kombinaci s bateriovým úložištěm zajistí nezávislost na elektrické energii celé budovy, sdělila ČTK mluvčí vsetínské radnice Lenka Vaculová.

Náklady byly necelých 600.000 korun, dotace z Národního fondu obnovy činila čtvrt milionu korun. "Návratnost investice byla spočítána na pět let, ta se ale při dnešních vyšších cenách elektřiny výrazně zkracuje," uvedla mluvčí.

Před instalací se dělal odborný posudek s měřením spotřeby elektrické energie v budově, kontrolovalo se také požární zabezpečení. "Důležitou součástí projektu bylo také statické posouzení, kdy bylo nutné zjistit, zda střešní konstrukce zvládne trvalé zatížení instalovanými panely. V neposlední řadě bylo potřeba získat souhlas s vlastníkem distribuční sítě EG.D a uzavřít s nimi smlouvu o připojení k distribuční soustavě," uvedl jednatel společnosti TEHOS Tomáš Morys.

Fotovoltaická elektrárna s baterií pokryje spotřebu elektrické energie, kterou si provoz budovy žádá, jako je například provoz osvětlení, výpočetní techniky, serverovny, klimatizace a dalších spotřebičů.

"Trvale pracujeme na opatřeních, která vedou k úsporám v různých oblastech. Instalace fotovoltaických panelů je první vlaštovkou v této oblasti. Postupně zpracováváme projekty i pro další budovy, kde by mohla fotovoltaická elektrárna fungovat. V této oblasti spolupracujeme s Vysokou školou báňskou - Technickou univerzitou Ostrava, od které si necháváme zpracovat studii pro přípravu EPC projektu na úspory energií v budovách ve vlastnictví města Otrokovice," uzavřela starostka města Hana Večerková (ANO). Radnice také postupně vyměňuje ve veřejném osvětlení stará světla za LED technologie.

23.12.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...