1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Photon Energy zprovoznila svou první fotovoltaickou elektrárnu v Rumunsku

Solar panels1Praha - Mezinárodní solární skupina s českými kořeny Photon Energy zprovoznila svou první fotovoltaickou elektrárnu v Rumunsku. Elektrárna poblíž města Siria má ročně vyrobit asi 8,7 gigawatthodiny elektřiny, což by mělo společnosti zajistit příjem kolem 33,2 milionu korun za rok.

ČTK o tom informoval mluvčí skupiny Photon Energy Martin Kyslý.

"Elektrárna je pro nás důležitým krokem při rozšiřování portfolia našich vlastních elektráren a zároveň představuje skutečný milník pro působení Photon Energy na rumunském trhu s obnovitelnými zdroji, kde plánujeme uvést do provozu další kapacity o výkonu přibližně 26 megawattů (MW), čímž se naše portfolio v příštích měsících rozšíří na více než 120 MW," uvedl generální ředitel Photon Energy Group Georg Hotar.

Elektrárna poblíž města Șiria se rozkládá se na ploše 9,3 hektaru a je vybavena přibližně 10.600 solárními panely. Elektrárnu vlastní a provozuje pro tento účel zřízená společnost Siria Solar, kterou plně vlastní skupina Photon Energy Group.

Společnost připravuje i další projekty v Rumunsku, dokončeny by měly byl v letošním a příštím roce.

Skupina Photon Energy poskytuje řešení pro solární energii a úpravu vody. Společnost Photon Energy vznikla v roce 2008 v Praze, nyní má sídlo v Amsterdamu. Portfolio vlastních elektráren společnosti nyní zahrnuje 89 solárních elektráren s celkovou výrobní kapacitou 97,6 MW. Prostřednictvím plně vlastněné dceřiné společnosti Lerta má skupina licence na obchodování s elektřinou v Polsku, České republice, na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku a Srbsku.

V současné době má firma v Austrálii, Maďarsku, Polsku a Rumunsku rozpracované projekty s kapacitou více než 900 MW a po celém světě zajišťuje provoz, údržbu a monitoring fotovoltaických elektráren s kapacitou více než 380 MW. Akcie firmy jsou obchodovány na burzách v Praze, Varšavě a Frankfurtu.

Podle předběžných hospodářských výsledků skupina loni zaznamenala čistý zisk ve výši 66,1 milionu korun. O rok dříve skončila ve ztrátě přes 152 milionů korun. Tržby pak meziročně vzrostly o 159 procent na 2,2 miliardy korun.

02.03.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...