1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Plzeňská teplárenská získá dotaci na horkovod ze spalovny

teplaren3Chotíkov - Dotaci 106 milionů korun na stavbu horkovodu schválil Plzeňské teplárenské řídicí výbor operačního programu Životní prostředí, uvedl na webu Státní fond životního prostředí (SFŽP).

Šestikilometrová roura povede z budované spalovny komunálního odpadu v Chotíkově za Plzní na největší plzeňské sídliště Lochotín. Do něj dosud vedlo jen jedno potrubí s horkou vodou, a Lochotín tak nebyl jako jediné sídliště v Plzni zálohován.

Celkové náklady stavby činí podle SFŽP téměř 450 milionů korun. Půjde o nejdelší horkovod městské teplárny. Peníze získá z 38. výzvy programu na omezení emisí z energetických zdrojů.

"Dotace je potvrzená, že by měla být. Je to zveřejněné na internetu. Ale žádné písemné potvrzení ani sumu, kolik dostaneme, zatím nemáme," řekl ČTK generální ředitel teplárny Tomáš Drápela.

Se stavbou horkovodu, jehož cena by měla být podle něj kolem 400 milionů Kč, začne teplárna už na jaře. "Hotový musí být současně se spalovnou, tedy koncem příštího roku. Jinak bychom nemohli provést ani kolaudaci spalovny, protože horkovod je její součástí," řekl.

Stavba povede podél silnice, která se bude místy podkopávat. Tak dlouhé horkovody se běžně nestaví, řekl ředitel. Spalovna díky sekundární funkci zabrání případným výpadkům dodávek do Lochotína. "Teplárna se po dokončení stane zálohou spalovny, protože chceme, aby spalovna celoročně vytápěla Lochotín i Vinice," uvedl.

Stavbu spalovny odpadu za dvě miliardy korun zahájila teplárna loni v září. Investor na ni požádal o dotaci EU ve výši kolem 500 milionů Kč, ale Evropská komise o ní zatím nerozhodla. Tento měsíc se mělo konat v Bruselu finální jednání ministerstva životního prostředí. "Čekáme na nového ministra," řekl generální ředitel. Ministr má garantovat, že plzeňský projekt je v souladu s tím, co připravuje stát. EU požaduje po ČR schválit nebo alespoň předložit zákon o odpadech.

13.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...