1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Plzeňská teplárna zvýšila meziročně zisk o 18 pct na 540 mil. Kč

teplaren 4Plzeň - Zejména díky úsporám nákladů a vyšším cenám elektřiny dodávané v odběrových špičkách měla loni Plzeňská teplárenská hrubý zisk přes 540 milionů korun, meziročně o 18 procent vyšší.

Oproti plánu ze začátku loňského roku posílil zisk před zdaněním dokonce o 120 milionů Kč. Městská teplárna vykázala vloni čistý profit přes 437 milionů korun, o rok dříve to bylo 372 milionů Kč. ČTK to řekl generální ředitel firmy Tomáš Drápela.

"Právě díky tomu, že jsme dopadli víc než dobře, představenstvo rozhodlo, že se letos nezdraží teplo ani o korunu," uvedl. Nárůst zisku vysvětluje ředitel v první řadě úsporou nákladů, hlavně zvýšením účinnosti provozů a snížením spotřeby paliv, a dále velmi úspěšným obchodem s elektřinou především na krátkodobém trhu.

Teplárna plánovala loňský zisk obezřetně zejména kvůli snižujícím se výkupním cenám běžné silové elektřiny. Zatímco v roce 2012 ji dodávala v průměru za 56 eur/MWh, loni za 48 eur. Pokles cen kompenzovala loňským zdražením tepla o 15 procent, jinak by byl zisk o zhruba 100 milionů korun nižší. Současná cena tepla, 490 Kč/GJ včetně DPH, je podle firmy stále druhá nejnižší z tepláren v Česku. Podle Drápely už je na přiměřené úrovni a podnik už na teple neprodělává.

Letos plánuje Plzeňská teplárenská hrubý zisk kolem 380 milionů korun. Podle Drápely je cena silové elektřiny opět níže na 37 eurech za MWh. "Ani systém podpůrných služeb není jistý. Před dvěma lety i loni jsme na tomto trhu velmi dobře uspěli, ale na tento rok už je to horší, protože nás velcí hráči na trhu převálcovali. A je otázkou, co bude v letech 2015 a 2016. Nová soutěž na jeden rok by měla být vyhlášená v květnu a nevím, jestli uspějeme," uvedl. Právě podpůrné služby tvořily v minulých letech vysoký podíl na zisku městské firmy.

K výrobě elektřiny z uhlí navíc přibude zvýšený nákup emisních povolenek na rok 2015. "Teplárenská soustava tu deset let prosperovala na výrobě elektřiny z uhlí. Nyní se ale ukazuje, že se situace na trhu s elektrickou energií významně změnila, především vinou masivní podpory solárních zdrojů nejen v ČR, ale v celé Evropě," uvedl.

Město jako stoprocentní akcionář by mělo podle Drápely dostat z loňského čistého zisku dividendu 176 milionů korun, stejně jako z předloňského. Zbytek profitu musí firma použít na úpravy uhelných zdrojů, aby plnily od roku 2021 nové emisní limity platné v EU.

Loňské výnosy podniku s 270 lidmi činily 2,719 miliardy Kč, což bylo meziročně o devět milionů korun více. Elektřina zajistila 1,438 miliardy Kč tržeb a teplo 1,068 miliardy Kč. Zbytek inkasovala firma za ostatní činnosti, jako je skládka a prodej vody.

14.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...