1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Polská PGNiG se dohodla na dodávkách plynu s norským Equinorem

gas fire 3Varšava - Polský plynárenský gigant PGNiG podepsal dohodu o dodávkách plynu s norskou společností Equinor. Polská firma má díky kontraktu v příštích deseti letech získat ročně 2,4 miliardy metrů krychlových norského plynu, oznámila PGNiG. Dohoda vstupuje v platnost 1. ledna 2023.

 

Dohoda poskytne PGNiG dodatečný objem plynu, který bude do země proudit plynovodem Baltic Pipe spojující Norsko s Polskem a Dánskem. Baltic Pipe je společným podnikem polské a dánské plynárenské firmy Gaz-System a Energinet a spustit se má 1. října. Jeho kapacita má být zhruba deset miliard metrů krychlových plynu ročně. PGNiG si již rezervoval přibližně 80 procent kapacity plynovodu.

Polsko se snaží před začátkem topné sezony nahradit plyn z Ruska. Dohodnutý objem 2,4 miliardy metrů krychlových představuje zhruba 15 procent roční spotřeby v zemi.

PGNiG očekává, že plynovodem bude proudit její vlastní produkce v Norsku. Letos chce v norském kontinentálním šelfu vytěžit tři miliardy metrů krychlových a v příštích letech se má těžba zvýšit na čtyři miliardy metrů krychlových.

Polsko v dubnu odmítlo platit za dodávky ruského plynu v rublech a Moskva proto zastavila dodávky do země. Pro nahrazení ruské suroviny je důležitý plyn z Norska a dodávky přes terminál zkapalněného zemního plynu, napsala agentura Reuters.

03.10.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...