1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Polskému Orlenu loni klesl zisk o třetinu, čeká nestabilní ceny ropných produktů

PKN Orlen logoPlock (Polsko) - Polské petrochemické skupině Orlen, která v České republice vlastní rafinerskou firmu Unipetrol spolu se sítí čerpacích stanic, loni klesl konsolidovaný neauditovaný čistý zisk o 31 procent na 27,57 miliardy zlotých (161,5 miliardy Kč). Firma to uvedla ve zprávě o výsledcích hospodaření.

Předpověděla zároveň, že marže ze zpracování ropy se mohou v letošním roce snižovat.

"Podle názoru skupiny bude pokračující konflikt na Ukrajině nadále ovlivňovat makroekonomickou situaci v Polsku i ve světě a způsobí kolísání cen rafinérských a petrochemických produktů a surovin, včetně ropy a plynu, energií a povolenek na emise CO2," uvedla firma. "Dopad na marže je v současnosti obtížně definovatelný," dodala.

Společnost Orlen provozuje rafinerie v Polsku, Litvě a České republice. Firma je od roku 2018 jediným vlastníkem českého petrochemického holdingu Orlen Unipetrol, do kterého patří i síť čerpacích stanic Benzina Orlen. Zisk za čtvrté čtvrtletí Orlenu meziročně klesl o 61 procent na 7,27 miliardy zlotých (42,6 miliardy Kč).

Orlen také uvedl, že ze zemí, kde působí, se ve čtvrtém čtvrtletí meziročně zvýšila spotřeba pohonných hmot pouze v Maďarsku a v Polsku. Firma to vysvětluje růstem hrubého domácího produktu (HDP) v těchto zemích v závěru loňského roku. Růst zaznamenala i slovenská ekonomika, spotřeba pohonných hmot ale na Slovensku v závěru loňského roku klesla. Česká ekonomika stagnovala a spotřeba pohonných hmot meziročně o jedno procento klesla.

Rafinérské a petrochemické skupině Orlen Unipetrol loni klesl čistý zisk na 5,2 miliardy korun ze 17,9 miliardy korun o rok dříve. Meziročně firmě klesly i tržby, a to o pětinu na 166,4 miliardy korun. Skupina loni zpracovala 7,5 milionu tun ropy, podobné množství jako v roce 2022.

05.03.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...