1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Polský terminál na LNG je ze 75 procent hotový, letos se spustí

LNG TerminalVaršava - Terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) v polském přístavu Świnoujście je ze 75 procent hotový a i přes zdržení proti plánu by měl zahájit provoz ještě letos. Sdělil to dnes úřad polského premiéra.

Stavba prvního takového zařízení ve střední a východní Evropě začala před třemi roky a stát má zhruba tří miliardy zlotých (asi 290 miliard Kč).

Původně se počítalo se spuštěním terminálu letos v červnu. Stavba ale nabrala zpoždění kvůli vlně bankrotů v polském stavebním sektoru, připomíná agentura PAP.

Projekt terminálu má podstatně snížit závislost Polska na dovoz plynu z Ruska. Jeho kapacita bude zpočátku pět miliard metrů krychlových ročně, což odpovídá asi třetině roční spotřeby plynu v Polsku, později se má zvýšit na 7,5 miliardy metrů krychlových. Polsko už podepsalo s Katarem smlouvu na dodávku 1,5 miliardy metrů krychlových za rok pro období 2014 až 2034.

Polský terminál se stane součástí soustavy plynovodů, která propojí sever a jih Evropy. V rámci těchto plánů se v roce 2011 propojily české a polské plynovodní sítě v oblasti Těšínska prvním společným vysokotlakým plynovodem.

14.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...