1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Potrubí plynovodu South Stream se má začít pokládat na podzim

pipeline1Moskva - Konsorcium, které má na starosti výstavbu plynovodu South Stream, plánuje začít pokládat potrubí v Černém moři letos na podzim a to i navzdory skepsi,

která kolem životaschopnosti projektu kvůli napjatým vztahům mezi Východem a Západem panuje. Plynovod South Stream má přepravovat ruský plyn do Evropy a obejít Ukrajinu.

Podle konsorcia první část potrubí, které se má položit na dno Černého moře, vyrobila ruská firma OMK dnes. Akcionáři konsorcia jsou ruský Gazprom, italská Eni, francouzská EDF a německý Wintershall.

Minulý měsíc šéf italské ropné firmy Eni varoval, že stavba plynovodu je kvůli ruským akcím na Ukrajině ohrožena, napsala agentura Reuters.

South Stream má podle současných plánů začít přepravovat ruský zemní plyn do Evropy od prosince 2015. Plynovod má vést pod hladinou Černého moře a dál přes Bulharsko, Srbsko, Maďarsko, Slovinsko a Rakousko až do severovýchodní Itálie. Další větve povedou do Chorvatska, Makedonie, Řecka a Turecka.

Ročně má plynovod přepravit asi 63 miliard metrů krychlových plynu, což je zhruba 15 procent objemu, který Evropa ročně potřebuje. Plné kapacity by měl dosáhnout v roce 2018. První fáze s roční kapacitou 15,75 miliardy metrů krychlových by měla být na dně Černého moře vybudována do třetího čtvrtletí příštího roku.

22.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...