1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Povodí Moravy začalo po obnově napouštět vodní nádrž poblíž Boskovic

water energyBoskovice - Vodohospodáři z Povodí Moravy začali po obnově napouštět vodní nádrž nedaleko Boskovic na Blanensku. Plná by mohla být do jara. V nádrži vznikl i nový ostrov, který poslouží především pro hnízdění ptactva. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí státního podniku Petr Chmelař. Obnova stála téměř 22,4 milionu korun.

 

Práce na vodní nádrži Skalice vodohospodáři zahájili loni na jaře, hotovo bylo na podzim. Napouštět ji začali v lednu, plná by mohla být na přelomu února a března. "Naším cílem bylo vrátit nádrži v plné míře funkci zadržování vody v krajině, což je podstatné zejména v období sucha. Nádrž však bude schopná převést i povodňové průtoky, a to až na úroveň tisícileté vody. Obnovou však dosáhneme i zlepšení dalších funkcí, jako posílení ekologické stability, biodiverzity a prodloužení životnosti nádrže na další desítky let," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

 

Vodohospodáři obnovili hráz a funkční objekt. Nádrž má nový bezpečnostní přeliv, skluz i vývar. Ze dna vodohospodáři odstranili 20.000 metrů krychlových sedimentu. Vznikl i nový ostrov. "Těžba sedimentů probíhala výhradně ze dna nádrže tak, abychom zachovali litorální pásmo, což je důležité pro organismy žijící na břehu v těsné blízkosti nádrže. Nový ostrov poslouží zejména pro hnízdění ptactva. Sediment jsme ale odstranili také z přítoků do nádrže, kde jsme vyhloubili malé tůně, které zvyšují biodiverzitu prostředí," uvedl Gargulák.

 

Vodní nádrž Skalice je průtočná, vtékají do ní dva potoky – Výpustek a Chlumský potok. Nádrž slouží k zachytávání povodňových průtoků, chovu ryb a jako přirozený vodní biotop. Vodní plocha o rozloze čtyři hektary tvoří v území významný krajinný prvek, umožňuje život vodním a s vodou spjatým živočichům a esteticky dotváří okolní krajinu.

 

Státní podnik Povodí Moravy zajišťuje správu, provoz a údržbu vodních toků a vodohospodářských objektů v povodí řeky Moravy. Spravuje téměř 11.000 kilometrů vodních toků, přes 1100 kilometrů ochranných hrází, 30 významných nádrží, 137 malých vodních nádrží, 15 malých vodních elektráren, 13 plavebních komor a 175 jezů. Povodí Moravy zasahuje do pěti krajů, zejména Olomouckého a Zlínského.

16.02.2024 Zdroj: ČTK

 

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...