1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

PRE od září sníží většině klientů cenu elektřiny o 20 pct a plynu o 30 pct

electricity pylon 3Praha - Pražská energetika (PRE) zlevní od 1. září elektřinu a plyn pod úroveň vládního cenového stropu, a to v případě elektřiny zhruba o 20 procent a u plynu asi o 30 procent. ČTK o tom informoval mluvčí společnosti Karel Hanzelka. Zlevnění se podle něj bude týkat velké většiny zákazníků firmy.

PRE má podle statistik operátora trhu zhruba 750.000 odběratelů elektřiny a dalších skoro 30.000 odběratelů plynu. V předchozích měsících zlevňovali pro část odběratelů i další dodavatelé.

V případě domácností s vysokým tarifem, které elektřinu nepoužívají k ohřevu vody a k topení, bude nová cena silové elektřiny 3,95 korun bez DPH za kilowatthodinu. U těch s ohřevem vody pak bude 3,85 korun bez DPH ve vysokém tarifu a 3,65 koruny v nízkém, dříve označovaném jako noční proud. Vládní cenový strop je 5000 korun bez DPH za megawatthodinu, tedy pět korun za kilowatthodinu. U plynu od září většina zákazníků PRE zaplatí 1,74 koruny bez DPH oproti vládnímu stropu 2,50 koruny bez DPH.

V případě elektřiny se zlevnění dotkne asi 700.000 odběratelů, kteří již nemají zafixované ceny pod vládním stropem. Ti, kteří elektřinou netopí a neohřívají vodu, ušetří podle Hanzelky v průměru 1990 korun ročně. "Zákazníci s bojlerem ušetří v průměru za rok 5270 korun. Ve všech případech samozřejmě závisí na individuálním charakteru spotřeby jednotlivých domácností," uvedl mluvčí. Dodal, že firma klienty o změně bude informovat v srpnu dopisem nebo elektronickou poštou a nabízí také možnost fixace nových cen do konce roku 2024.

"Díky teto úpravě ceníku se PRE v současné chvíli stane zřejmě nejlevnějším velkým dodavatelem elektrické energie na trhu, což ocení nejen Pražané, ale i občané přemýšlející o změně tarifu," uvedl předseda dozorčí rady firmy a šéf energetického výboru pražského zastupitelstva Jan Chabr (TOP 09).

Vláda kvůli výraznému zdražování energií stanovila cenové stropy pro elektřinu a plyn od začátku letošního roku. Platí pro domácnosti, firmy i veřejné instituce, k finální ceně pro odběratele je nutné připočítat ještě distribuční poplatky. Zastropování cen by vláda měla podle předpokladu ukončit na konci roku.

Nové tarify pod vládou stanovenými limity začali dodavatelé v ČR nabízet téměř od začátku roku. Už v prvních měsících roku snížily ceny pod vládní cenový strop u některých tarifů například E.ON, innogy, Centropol, Pražská plynárenská a další dodavatelé. Nový fixovaný produkt s postupně klesající cenou od jara nabízí také ČEZ. Nový fixovaný tarif od března nabízela i PRE.

09.08.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...