1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Před 100 lety bylo objeveno v Gbelích první ložisko ropy v ČSR

Oil Well6Gbely/Praha - Před 100 lety, 10. ledna 1914, bylo objeveno ve slovenských Gbelích první ložisko ropy na území Československa.

Nechtěně se o to zasloužil místní občan Ján Medlen, který na svém pozemku objevil ložiska plynu, který využíval k vytápění svého domu. Plyn ale časem explodoval a při následných průzkumech bylo nejprve navrtáno ložisko plynu a později i ropy.

Na území Čech a Moravy sahá počátek ropného průmyslu podle specializovaného serveru petroleum.cz do roku 1899, kdy vznikl první historicky doložený vrt v Bohuslavicích, které jsou dnes součástí Kyjova. První komerční ložisko ropy potom bylo objeveno v roce 1919 v prostoru vysušeného rybníku Nesyt.

V současnosti se hlavní ložiska ropy v ČR nacházejí na jihu Moravy ve vídeňské pánvi a v oblasti karpatské předhlubně, která zasahuje i na sever Moravy. Největší těžařskou společností ropy a zemního plynu v ČR je MND (dříve Moravské naftové doly), která vznikla privatizací ropného a plynárenského průmyslu v 90. letech a která patří do finanční a investiční skupiny miliardáře Karla Komárka KKCG. K dalším těžařům patří společnost Lama, původně Česká naftařská společnost, a ostravská Unigeo.

Česká ropa je vysoce kvalitní, její roční těžba však pokrývá pouze dvě až tři procenta tuzemské spotřeby. V roce 2011 celková těžba ropy v ČR činila 163.000 tun, dovoz ropy činil v roce 2011 téměř sedm milionů tun.

14.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...