1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Rozvoj elektromobility na východě Čech

charging e-carHradec Králové - Pokud si budete chtít na východě Čech dobít elektromobil, máte možnost u jedné z pěti dobíjecích stanic. Dvě jsou v Hradci Králové, dvě jsou také ve Vrchlabí a jedna v Trutnově.

Dalšími městy v pořadí, kde by měly být vybudovány veřejné dobíjecí stanice, jsou Jaroměř a Pardubice.

V Hradci Králové byla zprovozněna již druhá dobíjecí stanice pro elektromobily. Nachází se v blízkosti Informačního centra Obnovitelné zdroje a malé vodní elektrárny Hučák u Jiráskových sadů, zhruba dva kilometry vzdušnou čarou od první dobíjecí stanice nainstalované loni v srpnu na Riegrově náměstí u budovy společnosti ČEZ.

 „Lokality pro dobíjecí stanice jsou vybírány tak, aby byly dostupné a dokázaly zajistit mobilitu jak pro cesty po městě, tak i mezi nimi. Naším cílem je postupně vybudovat takovou síť stanic, která umožní používání elektromobilů pro většinu běžných potřeb jejich uživatelů. Dobíjecí stanice tak logicky vznikají nejdříve ve městech, kde se elektromobilita osvědčuje už nyní, ale postupně budeme síť rozšiřovat i na lokality mimo města s tím, jak se zvyšuje akční rádius nových typů elektromobilů,“upřesňuje Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie společnosti ČEZ.

Elektromobilita se díky  Skupině ČEZ rozvíjí také ve východních Čechách.   Veřejné dobíjecí stanice již fungují v Hradci Králové, Vrchlabí a Trutnově. Elektromobil jezdí ve Vrchlabí i v Krkonošském národním parku, Skupina ČEZ zapůjčila  elektromobil Peugeot iOn také Fakultě elektrotechniky a informatiky Univerzity Pardubice, která ho bude půl roku testovat.

Kromě jiných využijí dobíjecí stanice také zaměstnanci společnosti ČEZ Distribuční služby. V Hradci Králové a Pardubicích při svých každodenních pracovních povinnostech jezdí dvěma elektromobily Peugeot iON v  cargo verzi. Na elektromobilech oceňují především nízké provozní náklady, tichý a ekologický provoz  

„Chceme provozování elektromobilů nejen testovat, ale také ukázat, že se jedná o jeden z trendů osobní dopravy i na českých silnicích. Elektromobily se vyznačují nižšími provozními náklady, jsou šetrné k životnímu prostředí, neprodukují  emise a nehlučí. Jako doplňkový druh dopravy tak ulehčují život lidí,“ vysvětluje výhody Tomáš Chmelík.

Projekt Elektromobilita ČEZ

Vozidla s elektrickým pohonem nabízejí v dnešní době srovnatelný komfort s běžnými automobily se spalovacími motory. Rozdílem je ale mimo jiné to, že náklady na jejich provoz jsou velmi nízké. Dobíjet elektromobil lze jak z běžné zásuvky doma, tak na veřejných dobíjecích stanicích. Společnost ČEZ také zprovoznila nový webový portál www.elektromobilita.cz, na kterém je aktuální mapa s podrobnými informacemi o jejích stanicích  a také návod, jak se stát zákazníkem Elektromobility společnosti ČEZ . Za symbolický paušální poplatek 150 korun měsíčně lze dobíjet elektromobil na kterékoliv dobíjecí stanici Skupiny ČEZ.

Skupina ČEZ spustila pilotní projekt Elektromobilita již v roce 2010 jako součást strategické iniciativy FUTUR/E/MOTION. Cílem pilotního projektu je navrhnout a otestovat komplexní řešení elektromobility jako služby, která kombinuje veřejnou dobíjecí síť s dodávkami elektřiny v rámci speciálního tarifu a postupně nabídne infrastrukturní řešení pro domácnosti i firmy, případně v kombinaci s dalšími doplňkovými službami a produkty. Z pohledu energetiky je současně důležité, jakým způsobem bude dobíjení elektromobilů integrováno do distribuční sítě, což úzce souvisí s agendou tzv. chytrých sítí, kterým se Skupina ČEZ také intenzivně věnuje.

Do současnosti ČEZ nainstaloval v České republice více než 30 veřejných dobíjecích stanic, a to převážně u infrastrukturních partnerů, tj. u obchodních center, supermarketů či městských částí. Stanice jsou v provozu v Praze, Plzni, Ostravě, Trutnově, Hradci Králové a ve Vrchlabí. Další rozšiřování sítě dobíjecích stanic je v realizaci a nově otevřené stanice budou představovány v průběhu dalších týdnů a měsíců.

V rámci pilotního projektu je provozováno 40 elektromobilů po celé ČR.

Do projektu Elektromobilita ČEZ se zapojilo již více než 50 partnerů. Těmi jsou například Moravskoslezský a Ústecký kraj, Vrchlabí, Pardubice, či Ostrava, ale také některé městské části jako Praha 5, Praha 14, Praha 16 a další. Mezi partnery jsou společnosti McDonald’s, Kaufland, Tesco nebo automobilky jako Škoda Auto, Peugeot, Mercedes-Benz či Opel. Kompletní seznam partnerů je k nahlédnutí na www.elektromobilita.cz.

22.11.2013

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...