1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Rusko by mohlo postavit osm reaktorů pro Írán, tvrdí zdroje

Nuclear-Energy-PlantMoskva - Rusko by mohlo postavit osm nových reaktorů pro íránské jaderné elektrárny. S odvoláním na nejmenovaný zdroj to uvedla agentura RIA Novosti. Příslušnou dohodu by Rusko podle zdroje mohlo podepsat již v letošním roce.

Írán má v současnosti jediný funkční jaderný reaktor v Búšehru. Postavilo jej Rusko.

Agentura Reuters už v únoru s odvoláním na íránského velvyslance informovala, že Rusko by pro elektrárnu v Búšehru mohlo postavit druhý reaktor výměnou za íránskou ropu.

Zdroj blízký vyjednávání mezitím dnes Reuters řekl, že Rusko plánuje letos podepsat kontrakt na vybudování dvou dalších jaderných reaktorů v Búšehru. Mohlo by se tak prý stát v rámci širší dohody na čtyři až osm nových reaktorů v Íránu.

Západ se obává, že reaktor v Búšehru by Íránu mohl posloužit k případnému vývoji jaderné zbraně, Teherán ale veškeré úsilí v tomto smyslu popírá. Západní obavy se zmírnily poté, co Írán slíbil, že všechno vyhořelé palivo z Búšehru se vrátí zpět do Ruska.

Írán se loni v listopadu dohodl se Západem na zpomalení některých jaderných aktivit výměnou za částečné uvolnění mezinárodních sankcí. Platnost ujednání má skončit v červenci. S Íránem nyní jedná šest velmocí s cílem dosáhnout trvalé dohody, která by sankce mohla ukončit. Íránský prezident Hasan Rúhání dnes řekl, že dohody o íránském jaderném programu lze dosáhnout do konce července.

06.06.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...