1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Rusko kvůli problémům s rafineriemi zvyšuje vývoz ropy

Oil well 3Moskva - Rusko tento měsíc vyveze více ropy, než plánovalo, protože provoz ruských rafinerií narušily útoky dronů a technické problémy. To by mohlo podkopat omezení dodávek ropy na trh, ke kterému se Rusko zavázalo v rámci skupiny OPEC+, informovala agentura Reuters.

"Pokud se primární zpracovávání ropy snižuje, pak by se vzhledem k nezměněné těžbě ropy a omezené skladovací kapacitě měl vývoz ropy zvyšovat. To by mohlo mít negativní dopad na závazky ohledně omezování dodávek ropy v rámci OPEC+," uvedl analytik ropného průmyslu Alexej Kokin.

 

Skupina OPEC+, která zahrnuje Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojence v čele s Ruskem, se již delší dobu omezováním dodávek ropy na trh snaží podporovat ceny suroviny a bránit převisu nabídky nad poptávkou.

 

Zdroje agentury Reuters dnes uvedly, že rafinerie společnosti Rosněfť v jihoruském městě Tuapse, která se před dvěma týdny údajně stala terčem dronového útoku, neobnoví provoz dříve než příští měsíc.To podle obchodníků spolu s dalšími problémy v ruské energetické infrastruktuře vedlo k únorovému zvýšení ruského exportu ropy.

 

Dronové útoky v posledních dnech poškodily rovněž ruské rafinerie v přístavu Usť-Luga a ve Volgogradu. Podle obchodníků by se v důsledku problémů s rafineriemi měl ruský export nafty snížit zhruba o třetinu. "Vzhledem k poklesu exportu benzinu a nafty lze očekávat růst vývozu ropy," uvedl analytik Ronald Smith ze společnosti BCS Global Markets.

15.02.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...