1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Rusko letos očekává zvýšení produkce ropy na novodobý rekord

Oil well 3Moskva - Rusko letos očekává nárůst produkce ropy o 0,4 procenta na 10,54 milionu barelů denně. Řekl to náměstek ruského ministra energetiky Kirill Molodcov.

Pokud se odhady naplní, bude to podle agentury Reuters nový rekord v novodobé historii země, respektive od rozpadu Sovětského svazu.

Rusko je největším světovým producentem ropy. Loni mu celková produkce vzrostla o téměř 1,4 procenta na 10,51 milionu denních barelů. Na paty mu však co do produkce ropy šlapou Spojené státy, kde zažívá rozmach těžba z břidličných formací.

"Očekáváme zvýšení produkce ropy a plynu na 525 milionů tun (10,54 milionu barelů ropy denně), respektive 700 miliard metrů krychlových," řekl Molodcov.

O postsovětský rekord by podle Reuters šlo také u těžby plynu, jehož produkce loni v Rusku dosáhla 668 miliard metrů krychlových. Většinu tohoto množství obstaral státem kontrolovaný plynárenský gigant Gazprom.

Většina ruské produkce ropy pochází ze západní Sibiře, kde jsou ale ropná pole již z velké části vyčerpána. Podle náměstka Molodcova bude za letošním růstem těžby stát ropný producent Taas-Jurjach na východě Sibiře, jehož vlastníkem je ruská společnost Rosněfť a čínská CNPC, ale i projekty podniku Gazprom Něfť a ropná pole Lukoilu.

Produkce ropy v Rusku dosáhla rekordních 11,41 milionu denních barelů v roce 1988, kdy bylo Rusko ještě součástí Sovětského svazu. Později se těžba snížila, což zapříčinily nedostatečné investice a relativně nízké ceny ropy.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) očekává, že produkce zůstane v Rusku do konce desetiletí na nezměněné úrovni zhruba 10,5 milionu barelů ropy denně. Do roku 2035 pak IEA předpokládá pokles na zhruba 9,5 milionu barelů. Ruští činitelé, kteří těžbu z břidlic nějaký čas opomíjeli, ale nyní počítají s těžbou nekonvenční ropy v domácím prostředí.

13.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...