1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Ruský plynárenský monopol Gazprom prý další plynovou krizi nechce

Gazprom buildingMoskva - Ruský plynárenský monopol Gazprom nestojí o další plynovou krizi kvůli Ukrajině, která mu za dodávky této suroviny dluží přes 1,8 miliardy dolarů (více než 35 miliard Kč). Řekl to generální ředitel firmy Alexej Miller.

Upozornil, že Gazprom by měl sice právo zadržovat nezaplacený plyn pro Ukrajinu, ale pokračuje v dodávkách, aby neohrozil tranzit do Evropy.

"Chceme, aby byl náš ukrajinský partner solventní. Plynovou krizi si nepřejeme," citovala Millera agentura Reuters. "Nezaplacené účty za plyn znamenají pro Gazprom mezeru v investicích pro letošní rok. Představují i výpadek v rozpočtovém plánu a dividendách," upozornil Miller.

Ukrajinská krize přiměla Evropskou unii k posílení snahy o snížení závislosti na ruském plynu. Česká republika se tento měsíc spolu s dalšími zeměmi visegrádské čtyřky (Slovensko, Maďarsko a Polsko) obrátila na Spojené státy s výzvou, aby rozšířily vývoz svého břidlicového plynu do Evropy pro případ, že Rusko zastaví své dodávky plynu přepravovaného přes neklidnou Ukrajinu.

Evropa dovozem ruského plynu pokrývá téměř třetinu své poptávky po této strategické surovině. Střety mezi Kyjevem a Moskvou již způsobily vážné narušení dodávek plynu z Ruska přes Ukrajinu do Evropy v letech 2006 a 2009.

14.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...