1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

RWE krize na Ukrajině neohrozí, má zásoby plynu do konce sezony

RWE logoPraha - Energetickou skupinu RWE, která je v ČR lídrem na trhu s plynem, by krize na Ukrajině neměla ohrozit.

Podzemní zásobníky RWE jsou totiž stále naplněny ze 38 procent a tyto zásoby včetně denních dodávek zemního plynu bez problémů pokryjí spotřebu až do konce topné sezóny. ČTK to řekl mluvčí RWE Martin Chalupský s tím, že vzhledem k aktuálním mírným teplotám předpovědi počasí nelze očekávat žádné problémy.

Chalupský uvedl, že portfolio zemního plynu RWE je diversifikované. "Nakupujeme plyn nejen z Ruska ale i z Norska a dalších zemí. Nejsme tak závislí pouze na dodávkách z Východu, ale prostřednictvím plynovodu Gazela proudí plyn na naše území i severní cestou z Německa," dodal mluvčí.

RWE kapacitu zásobníků v posledních letech navýšila o 375 milionů metrů krychlových na celkových 2,7 miliardy metrů krychlových. Od roku 2009 do rozšíření a modernizace zásobníků investovala přes čtyři miliardy korun.

Analytik společnosti Colosseum Vít Jedlička doplnil, že Česko dovozem plynu z Ruska pokrývá přibližně 75 procent své spotřeby. Pojistkou proti výkyvům v dodávkách jsou i strategické zásobníky zemního plynu. Jejich kapacita odpovídá 43 procentům roční spotřeby plynu, což je vysoce nad evropským průměrem.

Skupina RWE v ČR zajišťuje dodávky zemního plynu a elektřiny pro 1,7 milionu konečných zákazníků, provozuje 64.000 kilometrů distribučních sítí, provozuje šest podzemních zásobníků plynu a vyrábí teplo a elektřinu ve 28 provozech. Skupinu, která zaměstnává 4300 lidí, řídí společnost RWE Česká republika.

V České republice je asi 2,86 milionu odběratelů zemního plynu. Z toho je 92,7 procenta domácností a 7,3 procenta maloodběratelů, středních odběratelů a velkoodběratelů.

Ruská armáda o víkendu prakticky převzala kontrolu nad ukrajinským poloostrovem Krym, kde většinu obyvatel tvoří Rusové. Navzdory odmítavým reakcím ze zahraničí, které hovoří o agresi, ruský parlament v sobotu schválil záměr prezidenta Vladimira Putina nasadit na Ukrajině vojáky.

04.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...