1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Shell plánuje prodat podíly ve třech zařízeních v Severním moři

shell gas station 1Londýn - Britsko-nizozemský energetický koncern Royal Dutch Shell hodlá nabídnout k prodeji podíly ve třech ropných a plynárenských zařízeních v Severním moři. Společnost o kroku tento týden informovala zaměstnance.

Podle zpravodajského serveru BBC uvedla, že se chce zaměřit na aktiva, kde vidí příležitost k růstu.

Do prodeje mají jít aktiva Shellu v plavidlu Anasuria, které se využívá mimo jiné k uskladnění ropy, a v plošinách Nelson a Sean v britských vodách Severního moře. Dohromady z nich plynou zhruba dvě procenta britské produkce ropy, informovala agentura Reuters.

Produkce z této oblasti od roku 1999 klesá, což podle Reuters vyvolává obavy, že největší ropné společnosti by se k ní mohly otočit zády. Pochyby se objevily i kvůli plánovanému letošnímu referendu o nezávislosti Skotska. Šéf druhé největší britské ropné společnosti BP minulý týden varoval, že případná nezávislost Skotska by jeho společnosti mohla způsobit "nejasnosti". Podle britského listu Guardian by se referendum na severomořský majetek Shellu určený k prodeji vztahovat nemělo.

Shell je třetí největší veřejně obchodovanou energetickou společností na světě. Trápí ho ale řada problémů, včetně rostoucích nákladů na těžbu, stagnace či poklesu cen ropy a plynu a rovněž výrazného poklesu ziskových marží v evropských rafineriích. Podobně jako konkurenti čelí rostoucímu tlaku investorů, aby držel své výdaje na uzdě. V lednu firma oznámila, že se v příštích dvou letech chce zbavit majetku v hodnotě 15 miliard dolarů.

15.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...