1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Slovensko by mělo ovládnout obchodní divizi plynáren do června

gas fire 3Bratislava - Slovenská vláda by měla získat plnou kontrolu nad obchodní divizí plynáren SPP, ve kterých má 49 procent akcií a manažerskou kontrolu Energetický a průmyslový holding (EPH), v první polovině letošního roku.

Prohlásil to slovenský ministr hospodářství Tomáš Malatinský. Z prodeje plynu domácnostem SPP vykazuje ztrátu, kterou by podle ministra podnik mohl snížit nebo smazat po připravované úpravě stávajícího kontraktu s ruským Gazpromem ohledně dodávek plynu na Slovensko.

Slovenská vláda už loni v září po dohodě s EPH schválila návrh, na jehož základě by měla ovládnout mateřskou společnost plynáren. Tím by získala úplnou kontrolu nad cenami plynu pro domácnosti, které odebírají komoditu od tohoto dominantního prodejce plynu na Slovensku. Podmínkou dokončení transakce je naplnění řady podmínek včetně dohody s ruským Gazpromem na výhodnějších podmínkách dodávek plynu na Slovensko. I po úpravě vlastnické struktury SPP si EPH ponechá 49 procent akcií a manažerskou kontrolu v ziskových dceřiných firmách plynáren, které zajišťují tranzit a distribuci plynu.

"Naše ambice je tento proces ukončit dříve. Nechceme ho ale uzavírat ve stresu, pokud bychom nevyjednali nejlepší podmínky," řekl dnes Malatinský před poslanci slovenského parlamentu k záměru vlády ovládnout mateřskou firmu SPP. Slovensko podle něj za koupi podílu v SPP nebude EPH platit, ale převezme na sebe část dluhu plynáren. S uskutečněním transakce už souhlasily antimonopolní úřady v ČR i na Slovensku.

Slovenská opozice dlouhodobě tvrdí, že transakce je pro stát finančně nevýhodná a kvůli tomu se loni na podzim ve sněmovně neúspěšně pokusila odvolat premiéra Roberta Fica. Právě předseda vládních sociálních demokratů je zastáncem silného vlivu státu na ceny energií pro domácnosti.

SPP v roce 2012 vykázal z prodeje plynu rodinám ztrátu 76 milionů eur (přes dvě miliardy Kč). Důvodem je nevýhodný kontrakt, který SPP uzavřel s Gazpromem v roce 2008. Malatinský naznačil, že Slovensko získalo od Gazpromu příslib výhodnějších dodávek. "Je naším cílem, abychom dostali co nejlepší smlouvu, kterou lze s Gazpromem vyjednat," řekl Malatinský, detaily ovšem neuvedl.

Provozovatel tranzitního plynovodu Eustream, který patří do skupiny SPP, loni usiloval o uzavření memoranda s ukrajinskými partnery, na jehož základě bude v budoucnu možné dodávat zemní plyn na Ukrajinu přes slovenskou síť plynovodů. Dohoda dosud ovšem podepsána nebyla. Podle Malatinského bude po demisi ukrajinského premiéra Mykoly Azarova potřebné vyčkat na sestavení nové vlády.

EPH vstoupil do SPP loni poté, co za 2,6 miliardy eur odkoupil podíl v plynárnách od německé firmy E.ON a francouzské společnosti GDF Suez. EPH zahrnuje více než 30 podniků. Je zároveň největším dodavatelem tepla a druhým největším dodavatelem elektřiny v ČR.

06.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...