1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Slovensko se po dokončení nového jaderného bloku stalo čistým vývozcem elektřiny

nuclear power 3Bratislava  - Slovensko se loni podle údajů provozovatele místní přenosové soustavy SEPS stalo čistým vývozcem elektrické energie. V zemi byl v roce 2023 uveden do provozu nový jaderný blok, který podle svého provozovatele zajistí soběstačnost Slovenska ve výrobě proudu.

 

Loni Slovensko vyvezlo prostřednictvím přenosové soustavy 14.067 gigawatthodin (GWh) elektřiny při meziročním poklesu o 8,2 procenta, dovoz se snížil o 36,4 procenta na 10.648 GWh elektrické energie. Obchodní přebytek země s touto komoditou tak dosáhl 3419 GWh, zatímco v roce 2022 byl dovoz naopak o 1.424 GWh vyšší než vývoz.

K obratu patrně přispělo nejen spuštění nového jaderného bloku, ale také nižší spotřeba proudu na Slovensku, která podle údajů za prvních 11 měsíců loňska meziročně klesla. Před rokem někdejší největší odběratel elektřiny na Slovensku, hlinikárna Slovalco, ohlásila odstavení posledních pecí.

Třetí blok jaderné elektrárny Mochovce, který podle svého provozovatele pokryje téměř 13 procent celkové spotřeby elektrické energie na Slovensku, dokončil proces spouštění loni na podzim, kdy také dosáhl plného výkonu. Podle dřívějších údajů se zavezení paliva do dokončovaného čtvrtého bloku této elektrárny očekává v příštím roce.

Spotřeba elektřiny na Slovensku zřejmě stoupne po dokončení ohlášené investice slovensko-čínské firmy Gotion InoBat Batteries (GIB), která podle memoranda podepsaného s vládou postaví v zemi továrnu na výrobu baterií do elektromobilů. Produkční kapacita v první fázi dosáhne 20 GWh s možností jejího následného zdvojnásobení.

30.01.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...