1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Slovensko v obavě o Ukrajinu zvýšilo dovoz plynu z Německa

slovakia-flagLondýn - Slovensko v posledních době prudce zvýšilo dovoz plynu z Německa přes české území. Agentuře Reuters to sdělili obchodníci z německých plynárenských společností.

Podle nich tím Slovensko reaguje na zvýšenou pravděpodobnost přerušení dodávek ruského plynu přes Ukrajinu a snaží se doplnit si zásoby po zimě pro případ další krize kolem dovozu plynu.

Zvlášť prudce vzrostl dovoz na Slovensko ze západu v minulých dnech, kdy ruský monopolní vývozce plynu Gazprom sdělil, že mu Ukrajina nezaplatila za únorové dodávky a Kyjev to počátkem týdne potvrdil. Podle analytiků se kvůli tomu dá téměř s jistotou čekat krátkodobé přerušení toku plynu přes ukrajinský tranzitní plynovod.

Podle údajů společnosti Gas Storage Europe se čerpání ze slovenských zásobníků plynu minulý týden zpomalilo a o víkendu kvůli zvýšenému dovozu ze západu zcela ustalo. Zesílená rizika přerušení dovozu přes Ukrajinu zvýšila velkoobchodní ceny plynu na Slovensku nad německou úroveň, takže vývoz z Německa na Slovensko je nyní výhodný, řekli obchodníci.

"Když Ukrajina v pátek nezaplatila Rusku poslední účet za plyn, objednávky ze Slovenka v Německu vzrostly, protože Slovensko bude první, které zasáhne přerušení dodávek," řekl jeden z obchodníků. Podle zdrojů z plynárenství je většina plynu odebíraného z Německa ruské provenience a přichází tam podmořským plynovodem Nord Stream, vybudovaným právě v zájmu vyhnout se Ukrajině. Zbytek slovenského dovozu pochází z Norska a Nizozemska.

Slovensko, jehož poptávku kryje z většiny ruský plyn dodávaný přes Ukrajinu, může odebírat plyn i z Rakouska, Polska a také z Německa přes Českou republiku. Nord Stream je už zhruba rok propojený plynovodem Gazela s českým plynovodním systémem.

Podle analytiků je kvůli nesplacení ruských dodávek velmi pravděpodobné, že Kyjev bude na omezenou dobu od ruského plynu odpojen. To se v důsledku cenového sporu stalo naposledy v lednu 2009, kdy na to v tehdejší mrazivé zimě doplatily i země ve střední a východní Evropě, zejména Slovensko a Bulharsko. "To, že Gazprom přeruší dodávky plynu Ukrajině kvůli nedoplatkům, je zřejmě takřka nevyhnutelné," uvedli analytici konzultační společnosti Energy Aspects.

Po neobvykle mírné zimě a teplém předjaří jsou na tom ale potenciálně ohrožené země co do zásob plynu mnohem lépe než kdykoli předtím. Zásoby v regionu jsou o zhruba 40 procent vyšší než ve stejném období loňského roku, navíc se v posledních letech zvýšila jejich propojenost s plynovody v západní Evropě.

13.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...