1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Slovensko více elektřiny vyrobilo než spotřebovalo, dříve soběstačné nebylo

Electricity pylons 1Bratislava - Slovensko v prvním letošním pololetí vyrobilo více elektrické energie, než kolik jí spotřebovalo. Země se tak poprvé nejméně od roku 2014 stala soběstačnou při výrobě elektřiny. Vyplývá to z údajů provozovatele přenosové soustavy SEPS.

K vyšší výrobě proudu v zemi přispěl nový blok jaderné elektrárny Mochovce, který je ve fázi spouštění.

Slovensko od ledna do konce června vyrobilo 14.510 gigawatthodin (GWh) elektrické energie, což v porovnání se stejným obdobím loňska představuje nárůst o 4,26 procenta. Spotřeba proudu v zemi v tomto období klesla o 10,69 procenta na 13.395 gigawatthodin.

Největší výrobce elektřiny na Slovensku, společnost Slovenské elektrárne, v pondělí informoval, že nově zprovozněný třetí blok jaderné elektrárny Mochovce už dodal přibližně 650 gigawatthodin elektřiny. Zařízení, které bylo připojeno do sítě na konci ledna, se nachází ve fázi uvedení do provozu. Naposledy podnik zvýšil výkon reaktoru na 90 procent. Závěrečnou etapu spouštění reaktoru, které stejně jako výstavba třetího bloku elektrárny nabralo proti původním plánům zpoždění, očekává podnik v září nebo říjnu. Při plném výkonu reaktor pokryje přibližně 13 procent spotřeby elektřiny Slovenska.

Spotřebu proudu na Slovensku patrně ovlivnilo i rozhodnutí společnosti Slovalco ukončit výrobu primárního hliníku. Firma Slovalco, která byla dříve největším odběratele elektrické energie v zemi, letos v lednu ohlásila, že odstaví posledních deset pecí. Dříve rekordní ceny elektřiny ovlivnily i provoz dalšího velkého odběratele této energie na Slovensku, výrobce feroslitin OFZ.

Loni Slovensko na pokrytí spotřeby elektřiny dovezlo 1412 GWh proudu. Česká republika naopak elektřinu vyvážela do zahraničí.

21.08.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...