1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

SmVaK Ostrava investují příští rok do infrastruktury přes miliardu,víc než letos

water tap 2Ostrava - Společnost Severomoravské vodovody a kanalizace (SmVaK) Ostrava investuje v příštím roce do modernizace a oprav vodárenské infrastruktury 1,043 miliardy korun, zhruba o 70 milionů korun více než letos.

Téměř 462 milionů korun investuje do oprav a budování kanalizací a čistíren odpadních vod, více než 303 milionů do vodovodních sítí a 243 milionů do Ostravského oblastního vodovodu, páteřního výrobního a distribučního systému pro dodávky pitné vody v regionu. ČTK to dnes sdělil mluvčí SmVaK Marek Síbrt. Za posledních deset let vložila firma do vodárenské infrastruktury 7,6 miliardy korun.

"V systému Ostravského oblastního vodovodu bude pokračovat významná modernizace strojně-technologického vybavení a automatizovaného systému řízení Úpravny vody Vyšní Lhoty na Frýdecko-Místecku. Budeme rekonstruovat také řadu vodojemů - například v Písečné na Třinecku, modernizovat budeme přerušovací komoru a vodojem Červený kámen nad Kopřivnicí, vodojem Kazničov v blízkosti Hukvaldské obory," uvedl technický ředitel SmVaK Martin Veselý. Podnik také dokončí sanaci akumulace pitné vody v havířovské části Životice.

V oblasti dodávek pitné vody podnik připravuje například na Frýdecko-Místecku rekonstrukce systému pro dodávky vody ve Sviadnově, Krmelíně, Paskově nebo Třinci. "Na Karvinsku se budou měnit vodovodní řady a související infrastruktura mimo jiné v Orlové, Dolní Lutyni, Dětmarovicích nebo Bohumíně," uvedl Síbrt.

Na Novojičínsku budou vodohospodáři sanovat vodovodní řady v Bernarticích nad Odrou, Odrách nebo Frenštátu pod Radhoštěm. V Bílovci se v místní části Bravinné chystá i komplexní sanace vodojemu. "Na Opavsku připravujeme kromě investic do vodovodní sítě také obnovu řady vodojemů, kromě Opavy se bude jednat například o Chlebičov, Lublice nebo Melč," uvedl Veselý.

Čistírny odpadních vod se budou modernizovat ve Frenštátu pod Radhoštěm, Paskově nebo Frýdku-Místku. "Kanalizační stoky se budou rekonstruovat například v Třinci na ulici Závodní, v Brušperku na Nábřeží, v Bohumíně na ulici Šunychelská nebo v Orlové v Žofinské ulici," uvedl Síbrt.

SmVaK Ostrava jsou největší vodárenskou firmou v Moravskoslezském kraji a patří také mezi největší v zemi. Vodu dodávají více než 730.000 lidí zejména na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku, ale také například do části Olomouckého kraje nebo do pohraniční oblasti Polska.

29.11.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...