1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

SmVaK Ostrava loni v malých vodních elektrárnách vyrobily 4,86 GWh elektřiny

water energyOstrava - Společnost Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK), která patří mezi největší tuzemské vodárenské firmy, loni ve svých sedmi malých vodních elektrárnách v areálech centrálních úpraven vody a čtyř významných vodojemů vyrobila 4,86 gigawatthodiny elektřiny, tedy zhruba stejně jako před rokem.

Díky tomu byly tyto objekty z hlediska bilance spotřeby elektřiny soběstačné. ČTK to sdělil mluvčí SmVaK Marek Síbrt.

Obdobné množství, 4,9 gigawatthodiny elektřiny, vyrobily kogenerační jednotky v areálech osmi největších čistíren odpadních vod SmVaK. V čistírnách, které využívají bioplyn z kalů, je 12 kogeneračních jednotek. "Opavská čistírna odpadních vod byla soběstačná ze 77 procent, což je v republikovém porovnání vynikající výsledek," uvedl Síbrt. Například čistírna v Karviné byla soběstačná ze 43 procent nebo čistírna v Havířově z 31 procent.

V Úpravně vody Nová Ves ve Frýdlantě nad Ostravicí na Frýdecko-Místecku podnik během modernizace, která skončila na podzim 2021, nahradil původní malou vodní elektrárnu s dvěma generátory o výkonu 200 kilowattů jednou průtokovou turbínou s generátorem o výkonu 463 kilowattů. "V porovnání roku 2019, kdy k výměně došlo, a loňského roku se výroba v malé vodní elektrárně zvýšila dva a půl násobně na 1,94 GWh. Tím dokázala překročit spotřebu provozu zhruba o čtvrtinu," uvedl Síbrt.

Největší úpravna vody v regionu ve Vítkově-Podhradí na Opavsku loni vyrobila v malé vodní elektrárně 1,62 gigawatthodiny elektřiny, což znamenalo mírný meziroční nárůst. "Úpravna vody ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku vyrobila v malé vodní elektrárně více než dvojnásobek své roční spotřeby elektrické energie (537 MWh)," uvedl mluvčí.

Malé vodní elektrárny budují SmVaK v provozech úpraven vody na přivaděčích surové vody z údolních nádrží. Stálý průtok a dostatečný spád přiváděné vody zajišťují jejich efektivní provoz. "Zařízení s menším výkonem jsou instalována na přivaděčích pitné vody s vhodnými parametry. Vyrobená elektřina se primárně spotřebovává přímo v místě výroby, přebytky jsou dodávány do sítě," uvedl Síbrt.

Generální ředitel SmVaK Anatol Pšenička uvedl, že provoz malých vodních elektráren má ekologický i ekonomický smysl. "Energie vyrobená z vody nemá oproti elektrárnám na pevná paliva negativní dopady na životní prostředí, tedy především na ovzduší z hlediska vypouštěných emisí. Šetříme také finanční prostředky, protože nemusíme elektřinu nakupovat, v některých případech ji naopak do sítě dodáváme," uvedl Pšenička.

SmVaK Ostrava dodávají vodu více než 720.000 lidí zejména na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku, ale také části Olomouckého kraje a do pohraniční oblasti Polska.

23.02.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...