1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Soud odmítl odvolání BP kvůli odškodnění za ropnou havárii

BP-petrol-stationWashington - Britská ropná společnost BP utrpěla ve Spojených státech porážku v soudní bitvě, jejímž prostřednictvím chce omezit vyplácení odškodného kvůli havárii v Mexickém zálivu z roku 2010.

Americký odvolací soud totiž v pondělí odmítl znovu uvážit své rozhodnutí, podle něhož firmy v žádosti o odškodné nemusejí prokazovat přímou souvislost mezi havárií a škodami, které utrpěly.

Britskému koncernu BP tak podle listu Financial Times zbývá už jen poslední možnost, jak se vyhnout dalším miliardovým závazkům, a to obrátit se na americký nejvyšší soud. Havárie se stala v dubnu 2010, kdy po explozi vrtu Macondo začala hořet ropná plošina Deepwater Horizon. Ta se potopila a z vrtu pak tři měsíce unikala ropa.

Pondělní slyšení bylo nejnovějším v řadě soudních stání, které měly zjistit, komu firma po největším úniku ropy v dějinách USA dluží peníze. BP argumentovala tím, že dřívější vyrovnání, na kterém se v roce 2012 dohodla s právníky protistrany, se vykládá nespravedlivě, a požadovala, aby soud případ znovu prošel. Odvolací soud v New Orleans ale požadavek zamítl.

Při explozi na ropné plošině Deepwater Horizon tehdy zahynulo jedenáct lidí a do moře následně uniklo několik milionů barelů ropy. Havárie v oblasti ochromila rybolov a turistický ruch a způsobila vážné ekologické škody.

Verdikt podle médií znamená, že BP už skoro nemá možnosti, jak zabránit tomu, aby se náklady na vyrovnání vyšplhaly vysoko nad 7,8 miliardy dolarů, jak původně plánovala. BP v aktuálním odhadu nákladů na vyrovnání počítá s částkou 9,2 miliardy dolarů. Konečná suma by ale mohla být ještě podstatně vyšší.

03.06.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...